Lina Dahlström är förskollärare och ordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Gotland, som har verksamheter igång året om. Men för många är utevistelsen beroende av årstid och väder.
– Det är en större utmaning att ta sig ut den här årstiden, det kan vara ganska motigt när det är kallt, mörkt och blött, säger hon.
Lina Dahlström, som började i Mulleskola som treåring och blev ledare redan som 15-åring, har lång erfarenhet av friluftsliv. Hon menar att det första steget är att just ta sig ut genom ytterdörren.
– Att komma i rörelse blir mer naturligt när du väl kommit ut.
En spännande miljö brukar sätta fart på fantasin.
– Ta med dig barnen ut i skogen och ge det en liten stund så ska du se att de kommer igång av sig själva. Det finns så mycket inspirerande i skogen – att gå balansgång, klättra, bygga kojor, säger Lina Dahlström.
Ett kojbygge slår sällan fel.
– Det tycker barn är jätteroligt och att fika i kojan som man har byggt efteråt är jättemysigt. Tonåringar kanske inte vill bygga kojor, men har de småsyskon kan de kanske hjälpa till och tycka att det är lite roligt trots allt, säger Lina Dahlström.
Ibland kan det ändå vara motigt att få i gång barnen. Då kan ett bra knep vara att ge dem ett uppdrag eller en utmaning som att hitta fem vårtecken, gå baklänges till stenen där borta eller se hur många varv runt kvarteret de hinner cykla på en kvart.
Just en cykeltur är enligt Lina Dahlström kanske det allra enklaste att ta till för att bryta stillasittandet för en stund.
– I och med att vi har det väder vi har kan man oftast cykla. Lite äldre barn som kanske sitter och spelar med kompisar kan ta med sig kompisarna en sväng på cykeln och sen fortsätta spela.
I olika åldrar, lockar olika typer av aktiviteter.
– Har mindre barn bara en ficklampa i handen så är det ett äventyr i sig att gå runt och lysa i mörkret. Har du många reflexer kan du hänga upp dem i träd och buskar och låta barnen leta efter och räkna reflexerna, säger Lina Dahlström.
– Om det är större barn kan man låta dem göra upp eld. Låt dem kolla upp olika alternativ för att göra upp en eld på nätet och sedan testa vad som går snabbast.
I stället för att försöka konkurrera med skärmtiden är hennes råd är att dra nytta av den.
– Försök hitta sånt som barnen tycker är lite spännande och intressant och låt dem kolla upp det på nätet. Sen går man ut och ser om man hittar det man läst om, eller testar hur det funkar.
Ett smart drag som vuxen kan vara att ta ett steg tillbaka och till och med spela lite dum.
– Säg ”jag kan inte det här, kan du fixa det”, då blir den där kunskapen viktig, säger Lina Dahlström och tipsar om att ge varje barn en uppgift att ansvara för under utflykten.
Att involvera barnen i planerna brukar också underlätta.
– Det är något man ofta glömmer som vuxen – att fråga barnen. Säg att du tänkte att ni skulle gå ut och fråga vad de vill hitta på, barn har ofta många idéer. Då får du en delaktighet som också gör det lättare att få dem att hänga på när någon annan bestämmer aktivitet, säger Lina Dahlström.
Delaktighet hör ihop med ansvar.
– Låt barnen vara med och bära något i egen ryggsäck redan från att de är riktigt små. Saker som man gjort med barnen och låtit dem prova när de är små kommer mer naturligt när de är större och även tonåringar.
Något ätbart är ett gott råd för att göra utevistelsen mer lockande.
– Det behöver inte vara så avancerad matsäck, det räcker med mackor, och varm saft är uppskattat av barnen under den kalla årstiden. Lite smågrejer som russin och nötter att knapra på är bra för att hålla humöret uppe, säger Lina Dahlström.
Men att laga varm mat utomhus behöver heller inte vara så komplicerat.
– I stället för att käka kvällsmat hemma kan man ta sig till en grillplats i närheten och äta där. Det blir något annat att äta kvällsmat ute och är något man kan göra regelbundet, säger Lina och tipsar om att flytta ut fler måltider i det fria.
– Ta fredags- eller helgmyset till exempel, i stället för att äta godis eller popcorn framför tv:n, ta er till en grillplats, gör upp eld och ät där.
Att samlas runt elden brukar vara uppskattat i alla åldrar.
– En eld är alltid bra, det höjer stämningen och mysfaktorn. När det är kallt, mörkt och ruggigt så är det väldigt skönt med en eld som ger värme och ljus, säger Lina Dahlström.
Varken ved eller grillkol behövs, menar hon och tipsar om att istället samla torra pinnar till brasan.
– Många är osäkra så mitt tips är att gå till en färdig eldstad, då behöver du inte vara orolig. Ta med en flaska med vatten att hälla på elden när du går därifrån.
Storslagna planer i all ära, men ett sista viktigt tips från Lina Dahlström är att göra lite lagom.
– Gå inte för långt. Planera inte in att gå en mil om du har småbarn och ta många pauser så att barnen hinner leka på vägen också. Och det är jättemysigt att bara sitta och njuta av en kopp te eller kaffe, själv eller tillsammans med andra, ute.