15 999 efter 30 år i vården

Strejken har börjat. Kommunal har satt klackarna i backen. Nu kämpar de för lönelyft åt låglöneyrkena.
Kristina Larsson är en av de som konflikten handlar om. Efter 30 år som undersköterska tjänar hon 15 999 kronor i månaden.

Gotland2003-04-24 04:00
"Blockad" står det med feta blockbokstäver på alla dörrar till Mariahemmet i Visby. Här jobbar några av de som konflikten handlar om, även om det inte är just de som är uttagna i Kommunals strejk. Kristina Larsson är en av dem. Hon tjänar 15 999 kronor i månaden efter 30 år som undersköterska. Henriette Wullfcrona är en annan av dem. Hon har en lön på 15 550 kronor i månaden efter 11 år i samma yrke.
­ De som har släpat efter särskilt mycket är barnskötare och personalen i äldreomsorgen, konstaterar Margareta Palmedal som är ordförande för Kommunal på Gotland.
Hon har just återvänt från Stockholm där hon och andra avtalsdelegerade strandade förhandlingarna om Kommunals löner och beslutade att strejken skulle dra igång.
­ Det var tråkigt. Vi var villiga att förhandla, men vi stod för långt ifrån varandra.
I konflikten kräver Kommunal 5,5 procents löneökningar för alla medlemmar. Arbetsgivarna har erbjudit 4,2 procent, men bara för anställda inom vård och omsorg.
<span class=MR>Flera tusenlappar</span>
Kristina Larsson och Henriette Wullfcrona tycker att deras löner skulle behöva höjas med flera tusenlappar. Den dåliga lönen är i förlängningen något som inte bara drabbar dem själva:
­ Ungdomar vill ju inte jobba inom vården längre. De vill inte gå på omvårdnadsprogrammet. Det skrämmer mig oerhört mycket, för hur ska det då bli i framtiden, undrar Kristina Larsson.
Men hur ska Gotland och alla andra kommuner ha råd att betala det lönelyft som Kommunal kräver? Margareta Palmedal tror att det finns pengar om kommunerna bara vill:
­ Pengar växer inte på träden, men kommunerna kan få råd. Dels ersätts just nu många av de äldre kommunalarna av yngre personal som inte har lika höga löner. Dels kan man ersätta dyra vikariat och timanställningar med fast anställd personal. Dessutom blir det ju skatteintäkter som går tillbaka till kommunerna när lönerna ökar.
­ Välfärden måste få kosta. Hur ska vi annars kunna rekrytera personal i framtiden, undrar Margareta Palmedal och fortsätter:
­ Nu är det upp till bevis för vad politikerna gick ut med i valrörelsen. Då lovade man att man skulle satsa på "skola, vård och omsorg" - nu är vi där!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om