15-åringen sitter kvar i Visbyhäktet

- 15-åringen ska omedelbart försättas på fri fot, kräver advokat Tomas Pettersson.Han försvarar pojken som häktades på fredagen, misstänkt för mordförsök.I dag omprövar Gotlands tingsrätt beslutet att frihetsberöva pojken.

<7GT_Bildrubrik>frihetsberövad.</7GT_Bildrubrik> 15-åringen hålls kvar i häktet i Visby, för att inte försvåra utredningen enligt vice chefsåklagare Susanne Wihlborg.

<7GT_Bildrubrik>frihetsberövad.</7GT_Bildrubrik> 15-åringen hålls kvar i häktet i Visby, för att inte försvåra utredningen enligt vice chefsåklagare Susanne Wihlborg.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-01-25 04:00

15-åringen anklagas för mordförsök sedan han huggit en kniv i magen på en 18-åring. Det hände på torsdagen och båda pojkarna befann sig på ett behandlingshem på Gotland. De började gräla och 15-åringen gick och hämtade en kniv i köket som han skar 18-åringen med i magen.


Har erkänt
Pojken har erkänt att han knivskurit 18-åringen men förnekar uppsåt att döda. Offret mår efter omständigheterna bra och har fått lämna sjukhuset.

15-åringen greps samma dag och häktades inom ett dygn.

- Det gick väldigt fort, säger Tomas Pettersson som inte tycker det är lämpligt att hans klient ska sitta häktad.

- Det finns ett bra alternativ där han kan placeras och få vård, säger Tomas Pettersson.

Han hävdar att det var ett missförstånd som gjorde att hans klient hamnade i häktet. Pojken vårdas enligt Lagen om vård av unga på ett behandlingshem.

- Vid häktningsförhandlingen i fredags påstods att vårdgivaren inte var villig att fortsätta ta hand om min klient, vilket var helt fel, säger Tomas Pettersson som anser att 15-åringen lider uppenbar skada i häktet.


Straffmyndig
I Sverige blir man straffmyndig vid 15 års ålder. Att så unga personer häktas är däremot inte så vanligt.

- Vi har kanske haft tre stycken som är så unga på de 4,5 år som jag jobbat här, säger lagman Mickael Mellqvist.

För tingsrätten handlar det om att väga ett frihetsberövande av en ung person mot att det kan bli svårt att bevisa brott.

- Tingsrätten ska väga vikten av att han inte stör utredningen mot ett onödigt frihetsberövande, säger Mikael Mellqvist.


Har vårdnadshavare
Vice chefsåklagaren Susanne Wihlborg har begärt att pojken ska sitta kvar i häktet.

- Jag vill inte att han släpps så länge som utredningen pågår. Då kan han undanröja bevis, säger hon.

Att han inte har någon vårdnadshavare, som framgick av fredagens förhandling, är fel.

- Han har föräldrar, men kontakten är inte så bra och den ena finns utomlands, säger Susanne Wihlborg.

Om tingsrätten går på samma linje som åklagaren, är det kriminalvårdens personal som ansvarar för pojken.

- De ska se till att han får den omsorg som kan krävas. Det vi kan göra är att piska på utredarna och kräva att det går så fort som möjligt.

- I slutändan kan det vara en fördel för en misstänkt att sitta kvar i häkte för att slippa misstankar om att ha försökt påverka utredningen, påpekar Mikael Mellqvist.

Om tingsrätten släpper pojken på fri fot, finns inte längre några garantier på att pojken röjer bevis eller på annat sätt stör utredningen eller fortsätter sin brottsliga gärning.

- Nej, då kan vi inte ställa några krav på honom, säger Mickael Mellqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!