I slutet av juli börjar den period som traditionellt kallas rötmånaden. Det varma och fuktiga vädret gör att bakterier och mögel växer till i våra livsmedel – och i vanliga fall är den här tiden av året matförgiftningarnas kulmen.
Men pandemins 2020 är inget vanligt år.
Livsmedelsinspektörerna vid Region Gotland har fått anmälningar om 15 fall av matförgiftning sedan 20 juli. Människor har blivit smittade på restauranger både i Visby och övriga delar av ön.
– Man får räkna med att det är ett visst mörkertal. Det är inte alla som blivit matförgiftade och sedan anmäler det till oss, säger Ann Wiman Åkerblom, livsmedelsinspektör.
Hon kan inte se någon tydlig trend i antalet anmälningar.
– Antalet brukar gå upp och ner från år till år. Det är egentligen allt jag kan säga, säger Ann Wiman Åkerblom.
Anmälningarna följs upp om två eller flera personer matförgiftats vid samma tillfälle och på samma plats.
– Då åker vi ut och tar prover och se om det finns något kvar av det livsmedel anmälaren smittats av, säger Ann Wiman Åkerblom.
Restaurangerna riskerar inga påföljder bara för att ett fall av matförgiftning följts upp. Livsmedelsverket samlar in siffror från hela Sverige och när de vägs ihop syns större trender. Pandemin har tvingat fram bättre hygien och det spås påverka hur många som matförgiftas.
– När vi räknar ihop årets fall så borde de bli färre. Vi såg ju att vinterkräksjukan minskade väldigt i våras och det tros bero på förbättrad hygien. Pandemin bröt ut när noro-viruset som ger vinterkräksjuka vanligen har sin höjdpunkt, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
Varje år rapporteras 2 000-3 000 fall av matförgiftning in till landets kommuner. Den siffran har ökat sedan digitala anmälningsformulär blivit standard, men smittskyddssamordnaren är säker på att långt fler drabbas varje år.
– Vi gör intervjuundersökningar som komplement och dessa visar att ungefär 500 000 personer matförgiftas varje år, säger Mats Lindblad.
Under rötmånaden är det främst bakterier från djur som blir vanligare.
– Ehec och campylobakter har sin topp i slutet av sommaren, säger Mats Lindblad.
Det finns ytterligare en faktor som kommer att spela in när 2020 års matförgiftningar räknas samman. Under pandemin har många helt enkelt undvikit att gå ut och äta mat.