15 grisar avled i samband med transport

Länsstyrelsen på Gotland och Livsmedelsverket utreder ett fall där flera grisar avled vid transport till slakt. Slakteriet ligger på fastlandet, men händelsen anmäldes till länsstyrelsen på Gotland, då transportföretaget har sitt säte på ön.

Grisar är känsliga för värme och stress. Grisarna på bilden ingick inte i transporten där grisar dog.

Grisar är känsliga för värme och stress. Grisarna på bilden ingick inte i transporten där grisar dog.

Foto: Emil Langvad/TT/arkiv

Gotland2021-07-12 07:03

Den 30 juni gjorde officiell veterinär en djurskyddskontroll vid ett slakteri på fastlandet. Kontrollen visade att 14 grisar hade dött under transport till slakteriet och ytterligare en i slaktstallet under natten. Transporten, dagen innan, omfattade totalt 231 grisar.

Veterinären kontaktade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och skickade bilder på de döda grisarna. SVA bedömde att det inte fanns någon misstanke om epizooti, alltså allvarlig smittsam djursjukdom. Veterinären informerade slakteriet och skrev sedan i en tjänsteanteckning om det samtalet: "De sa kanske stress, syrebrist eller värme gjorde att grisar dog".

Veterinären rapporterade till länsstyrelsen på Gotland och framhöll: "Livsmedelsverket ser mycket allvarligt på det inträffade." I beskrivningen av vad som hände står också att veterinären inte var närvarande vid avlastningen och "bedömer att det finns behov av kontroll av det aktuella fordonet."

Det är bakgrunden till att ärendet hamnade hos länsstyrelsen på Gotland, då transportföretaget i fråga har sitt säte här. Fallet ska nu utredas av länsstyrelsen på Gotland.

– Grisar är extremt känsliga för värme och stress, de kan få hjärtsvikt och dö, säger Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen Gotland.

Sker avvikelser hos producenten, eller under transporten är det länsstyrelsen som är kontrollmyndighet. Vid slakteriet gör Livsmedelsverkets officiella veterinärer kontroller både av levande och slaktade djur, alltså både när det gäller djurskydd och livsmedelssäkerhet.

– Jag kan bekräfta att det här är en händelse som vi ser mycket allvarligt på, säger veterinärinspektör Anna Lindgren på Livsmedelsverket.

– Djur ska inte behöva utsättas för lidande under uppväxt eller transport. Och avlider djur så är det ju den yttersta formen. Det förekommer att enstaka grisar dör under transport, i en kombination av stress och värme, Men att så här många avlider samtidigt, det är högst ovanligt och vi kommer för vår del inte att släppa det här ärendet, utvecklar hon myndighetens inställning.

Hon understryker företagens ansvar för att allt sköts rätt; alltifrån uppfödare till transportör och slakteri:

– Vår uppgift är att kontrollera det, men företagen bär det yttersta ansvaret för sina verksamheter, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!