Sedan 2015 har regeringen och SKR (Sveriges kommuner och regioner) haft flera överenskommelser om att förbättra arbetet med kvinnors hälsa. Fokus har varit en ”personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa”. Dessutom satsas pengar på utvecklingsinsatser inom förlossningsvården i regioner där många bor på landsbygden.
Nu finns en överenskommelse för 2024 underskriven och klar. Pengarna fördelas efter befolkningsmängd och för Gotlands del innebär det nästan 15,4 miljoner kronor extra.
– Pengarna kommer inte som någon överraskning men vi får inte ta dem för givet, säger Åsa Hedqvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi vid Region Gotland.
Samtidigt uppskattar hon kontinuiteten som gör att regionen nu kan behålla de tjänster som helt och hållet finansierats av de extra pengarna. Det handlar om en kurator, en fysioterapeut, en läkare som är specialist i gynekologisk cancer och en läkare med ett utbildnings- och utvecklingsuppdrag för hela verksamheten. I övrigt planeras för fortbildningar som ska möta kraven i överenskommelsen.
– Det handlar till exempel om utbildning av bemötande av patienter med kognitiva funktionsvariationer och obesitas, viktstigma och bemötande. Vi ska också ha en utbildning om amning som ges i vår verksamhet men också för personal på barnavårdscentraler och inom barn- och ungdomsmedicin.
Tidigare har de extra pengarna använts till att hålla en bra kvalitet på vården för kvinnor under graviditeten och förlossningen men även efter den perioden. Några exempel är god kompetens när det gäller inkontinens och en kurator som ska vara en brygga mellan mödra- och barnhälsovård och förebygga psykisk ohälsa, liksom bemannade barnmorskemottagningar i Hemse och Slite. Man har också satsat på mentorer som ska få nya barnmorskor att känna trygghet i sitt yrke.
– Med hjälp av de här pengarna har vi kunna jobba med utveckling i vår verksamhet, vi är fullbemannade, vi har inga hyrbarnmorskor och de satsningar vi har gjort har fallit väl ut. De här pengarna har hjälpt oss otroligt mycket, säger Åsa Hedqvist. Hon fortsätter:
– Och tack vare de här medlen så slipper vi skära bort delar i vår verksamhet i de här bistra ekonomiska tiderna, vi får fortsätta att ha kvar ett bra utbud.