Region Gotland driver 17 reningsverk, plus ett antal dammar med mindre reningsverk. Stora regnmängder är vanligaste orsaken till att reningsverk inte klarar av att ta emot allt inkommande vatten. Då bräddar reningsverket och en del av vattnet måste släppas ut orenat.
Nu har Region Gotland gjort en tio-i-topplista över de reningsverk och pumpstationer som släppt ut mest 2015– 2019.
I topp ligger reningsverket i Fårösund, som i snitt släppte ut nära 35 500 kubikmeter orenat vatten per år. Utsläppen har i snitt skett 166 gånger per år.
Tvåa, när det gäller utsläppsmängd, är Visby reningsverk. I snitt 29 300 kubikmeter, men bara vid 49 tillfällen per år.
Flest utsläpp per år, 231, har reningsverket i Katthammarsvik haft med drygt 15 000 kubikmeter per år.
Efter 2019 har dock förbättringar gjorts. I Fårösund och Katthammarsvik har investeringar gjorts för att åtgärda problemen.
– Det har hänt mycket. Reningsverket i Fårösund är utbyggt och har i stort sett inga utsläpp alls. Och i Katthammarsvik tog vi ett nytt reningsverk i bruk nu i somras. Vi har även byggt ut kapaciteten i Ljugarn där vi fått en ny utsläppsledning på plats, säger teknikförvaltningens chef Patric Ramberg.
I redovisningen för 2015– 2019 har Region Gotland inte mätt den totala mängden, utan bara spillvatten från bad, tvätt, disk och toalett från hushåll. Det är det vattnet som har störst miljöpåverkan.
Merparten av utsläppen har skett till Östersjön, men orenat vatten släpps även ut i områden med hög skyddsnivå. Sammanställningen visar att ett dike till Snoderån årligen tagit emot drygt 3 800 kubikmeter orenat avloppsvatten. Över 2 000 kubikmeter orenat vatten har släppts ut i ett dike till Burgsviksån.
Som känsligt område räknas även Ljugarn, eftersom reningsverket ligger nära badplatsen. Där har reningsverket i snitt bräddat 28 gånger, och släppt ut drygt 3 000 kubikmeter vatten per år.
Att minska bräddning, både antal tillfällen och mängd, är ett prioriterat mål i den förnyelseplan för VA-nätet som tagits fram. Ett annat mål är att minska antalet källaröversvämningar till noll. Gotland ligger bättre till än övriga landet, men 2015-2019 hade Visby 38 översvämmade källare, Slite 3, och Vibble, Tofta, Ljugarn och Klintehamn 2 var. Problemet med översvämmade källare var som störst 2015 och har därefter minskat.