150 gula kort som gör Gotland bättre
Lägre priser på färjorna. Satsa på kustnära boende, men tänk också på vanligt boende. Inrätta en särskild inflyttningsguide. Ha ridvägar runt hela Gotland. Glasa in S:t Karins ruin och ha en saluhall inne i ruinen.Det är en del av de drygt 150 förslag som speciellt inbjudna gotländska gästerna lämnade till landshövdingen i helgen.GA har läst igenom alla de gula lapparna med förslag om hur man kan göra Gotland ännu attraktivare och länsstyrelsen ska nu göra en sammanställning av förslagen.
Det blev mycket diskussioner vid de olika borden och innan gästerna lämnade festen lämnade de mängder med ifyllda gula lappar. Drygt 150 förslag hamnade i en blå låda som landshövdingens sekreterare Birgitta Nordén nu får ta itu med.
Boende och kommunikationer, hur få fler turister och hur få fler att bosätta sig på Gotland, det är ämnena som dominerar bland förslagen. När det gäller boendet så handlar det mest om kustnära boende, om fler studentbostäder, men också om "vanligt" boende.
En förslagsställare tycker att man ska göra ett unikt boende av de gamla militära forten, som har de bästa lägen på Gotland. Det finns också idéer om att de mest attraktiva tomterna ska reserveras för dem som vill mantalsskriva sig på Gotland.
Sedan finns det gamla förslaget om fastighetsskatten också med. "Betala skatt i den kommun där huset är beläget. Denna fastighetsskatt skall tillfalla kommunen".
<span class=MR>Inflyttningsguide</span>
Många hade diskuterat och lämnat förslag kring hur man ska ta hand om dem som vill flytta till Gotland. En inflyttningssamordnare behövs, tycker Tryggve Siltberg med flera att man ska ha. Samordnaren ska vara en tjänsteman, som man kan vända sig till då man vill flytta hit.
Enligt förslaget ska tjänstemannen hjälpa till med: Jobb för medföljande partner, banklån, innan man har fått fast anställning, bostadstips, barnomsorg, checklista för förmedling av kontakter. Ett annat förslag är att ta fram en särskild inflyttningsguide.
Bosse Carlgren med flera tycker att Gotland behöver en mediaombudsman, som tillvaratar alla lämpliga möjligheter att informera om Gotland och som skapar goodwill och marknadsför verklighet och visioner om Gotland.
Det är viktigt att marknadsföra hög kvalitet inom barnomsorg och skola för att skapa intresse för att flytta till Gotland, lyder ett förslag och ett annat är att lyssna på folket på ön och på ungdomen.
<span class=MR>Lyssna på ungdomen</span>
"Många ´vanliga´gotlänningar har kreativa idéer men oftast ingen möjlighet att framföra dem. Lika viktigt är att fånga upp ungdomars tankar och idéer. Hur vill de att Gotland ska vara/utvecklas för att de ska stanna kvar alternativt flytta tillbaks?"
Många uttrycker att man ska satsa mer på natur- och kulturturism. Det finns också ett antal konkreta förslag om hur Gotland kan göras attraktivare:
Bygg ett höghus/hotell med en roterande restaurang på gamla slakteritomten.
Glasa in S:t Karins ruin och ha en saluhall inne i ruinen.
Ha en ridväg runt hela ön med övernattningar med frukost (hos lantbrukare?). I övrigt lever man lägerliv.
Skapa ett båt-, sjöfarts- och fiskemuseum i Visby.
För Storsudret och i synnerhet Burgsvik finns slutligen ett antal idéer om blåmussleodling, "folkligt" spa på Västerbyhemmet, vattenland och seglarläger för handikappade barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!