150 lägenheter skulle kunna byggas i Visby

I Visby skulle 100 till 150 hyreslägenheter kunna uppföras omgående. Företag på bostadsmarknaden i Visby anser att behovet av hyresbostäder skulle tillgodoses.
Men processen om en byggnadsidé till att det första spadtaget tas går för långsamt. Dessutom är det inte alltid lönsamt för byggföretagen ekonomiskt. Så Gotlands kommun går miste om arbetskraft från fastlandet.

Gotland2003-06-18 04:00
Det är David Danneker, Jacob Dygeus och Martin Henriksson på Gotlands högskolas ekonomiprogram som kommit fram till detta i sin uppsats om bostadssituationen i Visby.
Efter intervjuver med bostadsföretag på ön är det endast Gotlandshem som säger att det inte är brist på bostäder i Visby. Ett annat företag säger att det årligen behövs 50 till 100 bostäder kommande år. Flertalet bostadsaktörer menar att marknaden inte skulle mättas eftersom folk alltid behöver bostäder.
Det är främst hyreslägenheter och inte studentbostäder och äldreboende som bör byggas. Enligt uppsatsskrivarna har de studentlägenheter som byggts under 90-talet inte direkt bidragit till att sänka bostadsbristen i Visby. Istället har fler från fastlandet flyttat till stan och fått dessa bostäder. Och effekten av äldreboende synes ha blivit lägre än beräknat. Ett fåtal lägenheter i Visby antas bli ledigt när en äldre person flyttar till ett äldreboende. De som flyttar in där är inte bara från stan utan från övriga Gotland. Andra kan komma från äldreomsorgens avdelningar eller från familjeboende.
<span class=MR>Åtgärder</span>
De tre studenterna ger förslag på åtgärder till en förbättrad bostadssituation, bland annat att staten inför tillfälliga skattelättnader, avgift för att stå i bostadskö och att kommunen måste få igenom tillstånd snabbare för de markanvisningar som redan är ute och kontinuerligt ta fram mark.
Inför staten tillfälliga skattelättnader, till exempel genom att sänka byggmomsen, skulle det få igång och stimulera nyproduktionen av lägenheter i landet som helhet.
Det resultat killarna ser med en avgift för att stå i bostadskö är att det skulle ge en mer rättvis bild av bostadsbristen och att företagen lättare kan bedöma efterfrågan.
Nackdelen är att de som inte är i akut behov av lägenhet kliver ur kön för att slippa kostnaden och att det finns människor som inte har råd med avgiften trots att de är i behov av en lägenhet.
Om kommunen får igenom tillstånd snabbare för de markanvisningar som redan är ute skulle det bidra till att ett hundratal lägenheter kan produceras inom kort i Visby.
Problem med bostadsbygget i stan enligt de tre studenterna är att kommunen inte haft någon anledning till att ta fram planlagd mark eftersom företagens efterfråga på mark var liten under 90-talets slut. Den bostadspolitik som då drevs ska inte givit bolagen någon större möjlighet i lägenhetsproduktion.
<span class=MR>Hyresrätten död bostadsform</span>
De företag som intervjuats påpekar att det är tidskrävande att få fram byggbar mark. De måste gå igenom en rad instanser och överklaganden som leder till en lång och utdragen process och det är svårt att få alla nödvändiga tillstånd.
Förutsättningarna för att få fram ett färdig och godkänt bostadsprojekt har därför hämmats. Dessutom kan ett byggprojekt gå back ekonomiskt eftersom kommunen driver en bostadspolitik om att sälja marken till högstbjudande pris. Byggföretagen kan efter köpet inte göra något med marken på grund av den kostat för mycket. De tre killarna föreslår som en lösning att kommunen säljer till ett mycket lägre pris eller ger bort marken.
Med de höga priser som nu är på marken är hyresrätter inte lönsamt. Hyrorna täcker inte byggbolagens kostnader.
Ett bostadsföretag uttrycker sig i uppsatsen som så att hyresrätten är död som bostadsform även om det är vad folk vill ha. Konsekvensen blir enligt uppsatskrivarna att ingen vill flytta till Gotland när inga bostäder finns. Därmed får inte kommunen den arbetskraft som behövs inom bland annat polis, vård och skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om