156 635 kronor från teaterpubliken till Rädda Barnens arbete på Gotland

156.635 kronor från publiken vid sommarens Shakespeareföreställningar på Romateatern. Den rejäla skänken ska nu Rädda Barnen använda i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet på ön. Närmast väntar ett barnkalas på Borgen den 20 november. Då firas Barnkonventionens 15-årsdag med stor fest för barn och ungdomar på Gotland. För Romateatern väntar Romeo och Julia på scenen sommaren 2005 medan Hamlet får vänta.
Vid Roma kungsgård är ett nytt koncept på gång med utveckling av kombinationen teater, mat och aktiviteter.

Gotland2004-09-16 04:00
­ En fantastisk summa. Årets pengar kommer till nytta både i vårt arbete bland alla barn och ungdomar på ön, såväl till flyktingbarn som till andra barn och ungdomar på ön i arbete mot rasism och främlingsfientlighet, säger Kerstin Blomberg, ordförande i Rädda Barnen på Gotland.
I går tog hon emot checken från Lisbeth Pettersson och Tomas Segerström, producent respektive regissör vid Romateatern. Sommarens insamling bland publiken i samband med föreställningarna är därmed redovisade, liksom redovisningen av de olika projekten som pengarna kommer att användas till.
Tillsammans har representanterna för Romateatern och Rädda Barnen diskuterat olika förslag till hur de insamlade medlen ska utnyttjas.
För året enades man om aktiviteter för flyktingbarn på Gotland, samt insatser mot rasism och främlingsfientlighet. Dessutom blir det pengar till en buffert att använda på sikt.
Kerstin Blomberg lyfter upp en resväska i barnstorlek, packad med gosedjur, ett leksaksfordon, ritblock och kritor, skrivblock och penna samt en boll.
­ Denna väskan är den sista i sitt slag. Vi har delat ut en väska med detta innehåll till flyktingbarn som kommit till ön. Nu kan vi köpa in flera att ha till hands om och när det behövs.
Rädda Barnen lägger ner mycket ideellt arbete bland flyktingbarn. Nu finns också ekonomisk möjlighet att göra sådant som kostar pengar, exempelvis gå på bio eller göra turer till Alskogs djurpark.
­ Vi vill också erbjuda utbildning av gode män som är engagerade bland flyktingbarn som kommer ensamma, eller som lämnas ensamma i Sverige. Varje ensamt barn måste ha en god man och i detta arbete behövs kunskap, förklarar Kerstin Blomberg.
Hon berättar att Lasse Siggelins vid Hassela ambition att starta ett hem för ensamma invandrarbarn samt om det samarbete Rädda Barnen har med ett hem för ensamma barn i Skellefteå. I arbetet mot rasism och främlingsfientlighet pekar Kerstin Blomberg på det samarbete som redan finns med Emerich Roth, och den modell som han arbetar efter.
­ Tillsammans med före detta rasister och så kallade värstingar har Emerich Roth bjudits in till Gotland där han fått enrom respons från eleverna vid de skolor som han har besökt.
Hans framträdanden är som en vaccination mot rasism och främlingsfientlighet. Nu kan denna verksamhet fortsätta på Gotland och redan i höst kommer Emerich Roth till Romaskolan.
Den 20 november bjuder Rädda Barnen på Gotland in alla barn och ungdomar på ön till gratis fest. Då firas Barnkonventionen som fyller 15 år i år. Också till detta räcker pengarna som publiken skänkt vid sommarens Shakespeareföreställningar på Romateatern.
­ Med 25 000 besökarehar 2004 varit ett av våra bästa publikår. Och av 45 föreställningar har bara två ställts in, en på grund av regn och en beroende på sjukdom, förklarar Tomas Segerström.
<span class=MR>Romeo och Julia</span>
Nästa sommar väntar Romeo och Julia, i nyöversättning, på att göra entré på scenen i Roma. Uppsättningen görs möjlig i samarbete på Gotland och med scenskolan.
­ I Romeo och Julia finns utrymme på scenen för många ungdomar och pjäsen innehåller mycket fäktning, vilket är perfekt med tanke på Kenneth Täckenströms verksamhet och Roma fäktförening, säger Tomas Segerström.
Hamlet skrivs därmed på framtiden. Den uppsättningen är inte ekonomiskt möjlig att genomföra och Romateatern söker samarbetspartners och sponsorer med sikte mot att ge Hamlet sommaren 2006.
­ Ensamma kan vi i Romateatern inte göra Hamlet. För en sådan uppsättning behöver vi samarbete med exempelvis Riksteatern. Dessutom behöver vi ekonomi för att kunna betala skådespelarna under hela repetitionstiden, förklarar regissören.
Med sikte på att förlänga säsongen, inte minst augusti ut, berättar Lisbeth Pettersson om satsningen på att bygga nya gradänger, publikläktare som inte behöver tas ner, om samarbete med hantverkarna på plats.
­ För Roma kungsgård satsar vi på ett nytt koncept med helhetsperspektiv. Tanken är att utveckla aktiviteterna med teater, mat och konst.
­ Vi måste satsa på företagsanda och se kultur som näring. I arvet efter Shakespeare finns en företagsanda att förvalta och i Romateaterns perspektiv handlar det om ett ekonomiskt och konstnärligt projekt, sammanfattar Tomas Segerström.
<span class=MR>Teatern och Rädda Barnen</span>
Sedan samarbetet mellan Romateatern och Rädda Barnen började, det var 1993 och på initiativ av Tomas Segerström och Martin Alskog, har sammanlagt 1 201 250 50 kronor samlats in från besökarna i samband med föreställningar under åren. Pengarna har bland annat använts till psykologhjälp till barn som drabbats av kriget i det forna Jugoslavien, till barn i Rumänien, Lettland och Irak, till flickors utbildning i Afghanistan och till barnböcker översatta till olika språk och bland annat förmedlade till bibliotek i Pakistan, Etiopien och Sudan.
Kerstin Blomberg med en väska med speciellt innehåll som flyktingbarn på Gotland har fått. Nu kan Rädda Barnen på Gotland köpa in flera att dela ut om och när det behövs.
Tomas Segerström, Lisbeth Pettersson, producent respektive regissör vid Romateatern, överlämnar checken med pengar insamlade vid sommarens Shakespeareföreställningar till Kerstin Blomberg, ordförande i Rädda Barnen på Gotland.Foto: GUNNAR LAUBERG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!