16-åringar köper alkohol

Var fjärde ungdom i 16-19-årsåldern på Gotland har köpt olaglig utlandsalkohol någon gång under det senaste året.

Gotland2006-06-07 06:00
Det framgår av en Temoundersökning som Alkoholkommittén låtit föra inför skolavslutningen.
Det handlar om alkohol som förs in från utlandet och sedan olagligt säljs vidare. Detta är en typ olaglig hantering som ökat kraftigt de senaste åren och som oroar både polis och folkhälsomyndigheter.
- Den olagliga handeln med alkohol från utlandet har gjort att många av våra ungdomar lätt kan köpa sprit och öl inför skolavslutningen och det är ett ganska nytt fenomen, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg i Gotlands kommun i ett pressmeddelande med anledning av undersökningen.

Oroande utveckling
Han konstaterar dock att Gotland ligger förhållandevis väl till jämfört med landet i övrigt. Här är det 23 procent som köpt olaglig utlandssprit medan det i riket som helhet är 36 procent och i den kommun som toppar listan, Karlshamn, har 48 procent av ungdomarna köpt.
Men även om situationen på Gotland är något bättre än i de flesta andra kommuner så pekar siffrorna i undersökningen på utveckling som oroar.
Håkan Jonsson menar att den ökande tillgängligheten av alkohol kommer att leda till en ökning av alkoholskadorna bland unga. Och han efterlyser en större medvetenhet kring problematiken.

Ökad risk
- Det behövs en större medvetenhet om att den ökande tillgängligheten av alkohol också innebär ökad risk för skadlig konsumtion hos de unga, säger han.
Mer än varannan ungdom i undersökningen uppger att det är ganska eller mycket lätt att få tag på alkohol som förts in från utlandet. På Gotland tycker 40 procent av ungdomarna att det är lätt att få tag på den utlandsköpta alkoholen. De allra flesta uppger att de köpt av syskon, kompis eller bekant, 43 procent har köpt i en lägenhet eller garage eller liknande.

Polisen vill ha hjälp
Även polisen på Gotland uttalar sin oro över den utveckling undersökningen visar på.
- Den olagliga utlandsalkoholen kan leda till en katastrof för många Gotlandsungdomar, säger närpolischefen Mats Holst vid Gotlandspolisen.
Han uppmanar alla att höra av sig till polisen om de har uppgifter som kan bidra till att stoppa den olagliga alkoholhandeln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!