16 juli en rekorddag med 13000 på stranden och 1400 i vattnet
Det blir fortsatt livräddning på Tofta. Men sannolikt under andra former. Fast folk som är på stranden lär inte märka någon skillnad, förklarar Tord Thuresson, länskonsulent på Gotland för SLS, Svenska livräddningssällskapet. Vi kommer att finnas kvar, men enligt ett förslag ska Tofta tillsammans med Tylösand bli landets två av SLS utbildningscentra.
Folk har dragit slutsatsen att vi ska lägga ner verksamheten, särskilt med tanke på skriverierna tidigare under året.
<span class=MR>Flygtorn för badspaning</span>
Men i stället hoppas vi nu att det blir en satsning på Tofta. Ett nytt torn har vi redan på gång. Vi har fått ett av försvarets gamla torn som använts för flygbevakning.
Det har vi målat nu och det ska resas vid stranden. Att det gamla är borta beror helt enkelt på att det var för dåligt.
SLS styrelse är kallad till ett extra årsmöte senare i oktober där man ska ta ställning till förslaget att organisationen lägger ned verksamheten i Ystad, Varberg och Falsterbonäset.
I stället ska man satsa på två platser; Tylösand och Tofta.
På övriga orter hoppas man att kommunerna ska gå in och bidra så att verksamheten kan leva vidare, fortsätter Tord Thuresson.
Tofta blir alltså en privilegierad strand inte dess motsats.
Hit ska, om förslaget går igenom, blivande badvakter och livräddare åka för att få sin utbildning.
<span class=MR>Praktiken på stranden</span>
Och eftersom det ingår massor av praktik, kommer eleverna att finnas på stranden och uppträda som badvakter. Utbildningen är riktad mot hela landet.
Vi körde en badvaktskurs tidigare i år och det var inga problem att rekrytera folk. Vi fick 12 personer till kursen, varav en gotlänning.
SLS på Gotland, och inte minst de badande på Tofta, har alltså all anledning att se ljust på kommande somrar.
Det blir verksamhet på stranden.
Det blir fortsatt tryggt att bada och vistas i området.
Nu hoppas vi bara att vi ska få ekonomiska möjligheter att bygga vidare. Vi behöver ett vilrum eller sjukrum där vi kan ta emot människor som behöver pusta ut. För närvarande har vi inte resurser att klara den byggnationen men det brukar lösa sig.
<span class=MR>16 juli, rekorddagen</span>
Sommaren som nu definitivt passerat, även om det temperaturmässigt dröjde en bra bit in i september, var en tämligen ordinär sommar för livräddarna på Tofta strand.
Vi gjorde ungefär 100 insatser totalt och då räknar jag hela skalan, från att plåstra om småsår till insatser i vattnet. Vi hade totalt 20 vattenlarm. Sex personer som vi bistod på ett eller annat sätt måste uppsöka sjukhus. En person, en kille som skadat ryggen, fick föras till lasarettet i ambulans. det var faktiskt den enda ambulanstransporten på hela sommaren. Inte mycket med tanke på att vi som mest, den 16 juli, hade 13000 personer på stranden och 1400 i vattnet!
Vi fick hjälpa två barn vid två tillfällen som hade flutit i väg och två gånger larmades vi av oroliga föräldrar som trodde att deras barn var kvar i vattnet. Men båda gångerna hittades barnen, på land.
Sommaren blev rekordvarm som väl alla minns.
Några riktiga toppnoteringar kan inte Tofta skryta med, men varmast var det den 23 juli med +23° i vattnet.
Som lägst noterades man +16° och medeltemperaturen i vattnet hamnade på 19,6° ett rekord, faktiskt.
Medel i luften slutade på +22,6°C.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!