”Pengarna kunde lagts på befintligt personal”

Region Gotland lade totalt 166 miljoner kronor på att hyra in vårdpersonal förra året. ”Sticker såklart i ögonen på de fast anställda”, säger Vårdförbundets Matilda Selahn.

Region Gotland lade under 2022 totalt 166 miljoner kronor på hyrpersonal, och den allra största delen av det gick till hyrsjuksköterskor.

Region Gotland lade under 2022 totalt 166 miljoner kronor på hyrpersonal, och den allra största delen av det gick till hyrsjuksköterskor.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-02-14 06:02

Region Gotland noterade en rekordhög hyrnota under 2022, något som P4 Gotland var först att rapportera om. Totalt hyrde man in vårdpersonal för 166 miljoner kronor, vilket är en ökning med över 60 miljoner jämfört med året innan. 

LÄS MER: Rekordhög nota för inhyrd vårdpersonal

– Den siffran är alldeles för hög, det kan man väl säga direkt. Det finns flera skäl till att kostnaden för hyrpersonal ökat, bland annat rejäla prisökningar på vissa roller som är svåra att rekrytera, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob, och fortsätter:

– Det är också så att vi hade hög belastning i slutenvården under fjolåret, och vi hade bland annat extraplatser som kräver särskild bemanning öppna under omkring 150 dagar vilket är mycket mer än vi haft tidigare år.

undefined
”Den får inte vara högre. Vi har ingen annan ambition är att den ska vara lägre”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob om hur kostnaden för hyrpersonal kommer att se ut när man summerar 2023.

Den allra största delen av notan för hyrpersonal har lagts på sjuksköterskor på Visby lasarett, berättar Marie Loob.

– På läkarsidan ser vi ingen större ökning, utan det är sjuksköterskor som är den stora frågan när det gäller hyrpersonal.

Hälso- och sjukvårdsdirektören säger att verksamheterna just nu håller på att analysera utfallet 2022 och identifierar åtgärder för att verkligen minska kostnaderna i år. Fokus ligger på att ge bra förutsättningar för den fasta personalen och för att underlätta rekrytering av nya medarbetare.

– Vi måste minska andelen hyrpersonal för att klara vår budget och möta behov vi har framåt, och jag håller med om att vi måste satsa mer på den fasta personalen än att låta pengarna gå till hyrpersonal. Men det är lätt att säga och svårare att genomföra då vi inte vill utmana patientsäkerheten. Vi hade kunnat säga att vi bemannar med den personal vi har, men då hade vi behövt dra ner antalet vårdplatser enormt mycket och här har ö-laget en stor betydelse. Vi måste ta hand om de patienter som vi har och kan inte hänvisa till annat sjukhus.

När vi om ett år sammanfattar kostnaden för hyrpersonal för 2023, vad tror du har hänt med siffran då?

– Den får inte vara högre. Vi har ingen annan ambition är att den ska vara mycket lägre

undefined
Region Gotland lade under 2022 totalt 166 miljoner kronor på hyrpersonal, och den allra största delen av det gick till hyrsjuksköterskor.

Matilda Selahn är lokal ordförande för Vårdförbundet, och hon berättar att man fått en hel del reaktioner från sina medlemmar gällande den rekordhöga notan för hyrpersonal.

– De här pengarna skulle ju istället kunna läggas på befintlig personal och på att rekrytera nya medarbetare. Det sticker såklart i ögonen på de fast anställda att man kan lägga så stora summor på hyrpersonal, och speciellt vid lönerevisioner brukar vi få reaktioner från medlemmar som känner sig undervärderade för det ansvar och den kompetens som de har, säger hon. 

Matilda Selahn säger att någonting behöver göras för att minska kostnaderna för hyrpersonal, men säger även att hon har förståelse för den svåra balansgång som ledningen för vården på Gotland behöver göra för att kunna bedriva bra vård.

– Den totala kostnaden måste minskas drastiskt, men det går nog inte att få bort hyrpersonal helt. Det har provats i en del regionen, men i och med att vi inte har några andra län i närheten dit vi kan slussa patienter så har vi inte råd att dra ner antalet vårdplatser här, säger hon, och fortsätter:

– Men med sagt så tycker inte vi att man från arbetsgivarens håll gör allt de kan för att få den fasta personalen att stanna. Det görs en massa bra saker som är värdefulla, men fortsätter det på det här sättet ser vi en risk att fler fortsätter söka sig bort från yrket

undefined
”De här pengarna skulle ju istället kunna läggas på befintlig personal och på att rekrytera nya medarbetare. Det sticker så klart i ögonen på de fast anställda att man kan lägga så stora summor på hyrpersonal”, säger Vårdförbundets lokala ordförande Matilda Selahn.
Nationellt avtal

I november 2020 beslutade landets regioner att man med stöd av Sveriges kommuner och regioner (SKR) att man skulle arbeta för en gemensam upphandling av hyrpersonal. Tanken med ett sådant avtal är att samtliga regioner då skulle kunna ställa samma krav när det gäller inhyrd personal. 

Våren 2022 blev ett avtal klart, men överklagades av ett bemanningsföretag. Sedan dess har upphandlingen överklagats av fler bemanningsföretag, och ännu finns inget avtal klart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!