167-138 efter maratondebatt
I går röstade riksdagen ja till regeringens proposition om ny grundorganisation för försvarsmakten 2005-2007. Vid årsskiftet går Gotlands militärdistrikt i graven och i vår börjar P 18 avvecklas. I framtiden styrs öns försvar från Strängnäs.
Försvarsutskottet ansåg att det vore ?ett allvarligt men för landet?. Därmed debatterade riksdagen i går regeringens reviderade förslag och inkomna reservationer.
Kritiken mot regeringens sätt att hantera försvarsfrågan fördjupades.
? Finalen i den här farsen verkar bli en patetisk urladdning där Göran Persson dunkar Lars Ohly i huvudet med hotet om nyval, sade Erling Wälivaara, kd, som yrkade bifall till samtliga reservationer och menade att vänsterpartiet är grundlurat.
Camilla Sköld Jansson, v, stod fast vid att rösta med de borgerliga.
? Det som sker här gagnar inte tilliten till det politiska systemet. Vi har allt att vinna på en fortsatt utredning och på att ta ett helhetsgrepp med ett hållbart och långsiktigt perspektiv.
Klockan 17.10 avslutades debatten och riksdagens ledamöter gick till votering. Röstsiffrorna blev 167 för utskottets förslag och 138 mot. Vänsterpartisterna Camilla Sköld Jensen och Peter Pedersen röstade mot och Marie Engström avstod från att rösta.
Det innebär att Militärdistrikt Gotland och Gotlands regemente P 18 läggs ner. Formellt från årsskiftet, då de ombildas till ?avvecklingsorganisation MDG? och ?avvecklingsorganisation P 18?.
Drygt 600 anställda berörs. Hälften av dem är civila, resten yrkesofficerare. Uppsägningarna inleds den 1 september.
De 450 värnpliktiga som nu får sin utbildning muckar den 7 april och blir därmed den sista kullen.
FMLOG, Försvarsmaktens logistik anpassas till en minskad efterfrågan på orten.
Hemvärnet blir kvar på Gotland.
P 18 avvecklas stegvis med start i vår och upptrappning den 1 juni 2005. Den 30 juni 2006 ska Fortifikationsverkets lokaler och områden vara helt utrymda.
I dagsläget har Sverige fyra militärdistrikt: Norra, Mellersta, Södra och Gotlands (MDG). Den 1 januari 2005 tas öns försvar över av det Mellersta militärdistriktet, med säte i Strängnäs. I händelse av hot är det där det avgörs vilka förband som skickas till ön.
Det är också från Strängnäs de militära kontakterna med exempelvis polisen, räddningstjänsten, länsstyrelsen, kustbevakningen, Gotlandsgruppen och hemvärnet kommer att skötas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!