17 jobb försvinner när SOS Alarm lägger ner

SOS alarm lägger ner sin central på Gotland. Det innebär att 17 arbetstillfällen försvinner från ön.
??Vi kommer att gå med en rejäl förlust nästa år på Gotland. Det handlar om fyra miljoner kronor , säger Jan Pie, affärsområdeschef för storstad där Gotland ingår.

Gotland2004-12-01 06:00
Omsättningen ligger på 8,5 miljoner kronor för 2004.
En bidragande orsak till att SOS drar in verksamheten på ön är att företaget inte fick behålla beställningen av färdtjänst och sjukresor på ön.
?? Den affären var värt 2,3 miljoner kronor och sysselsatte oss till 60 procent, säger han.
Redan idag går verksamheten med förlust och det behövs fler uppdrag för att klara budgeten.
??Det skulle gå om vi hade haft kvar både färdtjänst, sjukresor och trygghetslarmet som vi hade förut, säger Jan Pie.

Jobb på andra orter
Idag jobbar 17 personer på SOS alarm på Gotland. 14 är larmoperatörer, två jobbar på beställningscentralen och dessutom finns en chef. Centralen har funnits sedan slutet av 1980-talet och för två år sedan var det bara nio som arbetade där.
??Vi har expanderat rejält under de senaste åren, bland annat genom att Gotland sköter en del av uppdragen i Stockholm.
I centralens lokaler sitter sjukvårdsupplysningen.
Igår informerades personalen och förhandlingar med HTF-klubben inleddes. De anställda kommer att få förtur till lediga jobb i Eskilstuna och Stockholm. Det kan också bli aktuellt att de erbjuds arbete på andra orter i landet.
??I mitten av december räknar vi med att vara klara med förhandlingarna. Då kommer företagsstyrelsen att slutgiltigt ta ställning till nedläggningen.

Stockholm och Eskilstuna
??Jag har svårt att tro att centralen på Gotland går att rädda. I så fall måste kommunen tänka om och betrakta SOS alarm som sin larmcentral med alla uppdragen förlagda hit, säger Jan Pie.
??En sådan svängning skulle förändra underlaget till vårt beslut, säger han och förklarar att flera av uppdragen tas av företag med lågprisprofil.
? Jag tror inte att det lönar sig i längden. Vår målsättning när det gäller trygghetslarmet till exempel, är att hålla nere antalet utryckningar. Det är ju det som kostar pengar för kommunen.
??I längden tror jag inte kommunen tjänar på det här, särskilt inte om man räknar in de 17 jobben som går förlorade, säger Jan Pie.
Läggs centralen ner, kommer alla larm att gå genom Stockholm eller Eskilstuna.
??Gotlänningarna kommer inte att märka någon större skillnad. Vi är tekniskt sett redan uppkopplade med de centralerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om