18 procent fler våldsbrott än förväntat på ön
Gotlands kommun har enbetydligt högre andel våldsbrott per invånare än förväntat men ett förväntat antal stöldbrott.Antalet våldsbrott per 100000 invånare var 1512 mot förväntade 1 282 (plus 18 procent) och antalet stöldbrott 6407 mot förväntade 6 871 (minus sju procent).Något som Gotlands brottsförebyggande råd till delar anser bero på turismen.
Gotlands kommun placerar sig således i sitt block på en högre andel våldsbrott än förväntat (bara två procent från "påtagligt hög") men på ett förväntat antal stöldbrott där det till och med i faktiska tal är något lägre än förväntat men där det ändå räknas till denna grupp.
Om Brå vid sin analys hade tagit hänsyn till turismen på Gotland som i övernattningar på helårsbasis skulle motsvara en befolkningsökning på plus 14 procent så skulle klassningen ha blivit bättre (lägre), framhåller Gotlands brottsförebyggande råd i en kommentar.
Man framhåller också att siffrorna från att från 1996 ha ökat ganska kraftigt under tre år så har de sedan planat ut.
Under 2001 har vi sett ett trendbrott med en kraftig minskning av de anmälda brotten på ön. Men vi har en bit kvar innan vi är tillbaks på 1996 års nivå.
I hela landet har dock under samma tid brottsanmälningarna totalt ökat något medan de minskat jämfört med -96.
<span class=MR>Utvecklad jämförelse</span>
Det nya med denna undersökning är att nivåerna jämförs på ett mer utvecklat sätt än tidigare då det oftast handlat om snittsiffror per invånare.
I rapporten identifieras vilka kommuner som har en högre brottsnivå än förväntat utifrån sina förutsättningar och vilka som har en lägre.
I rapporten tas hänsyn till faktorer som befolkningssammansättning, läge och karaktär. På detta sätt får alla kommuner ett riktmärke för om brottsnivån är hög eller låg eller om den är ungefär som förväntat utifrån kommunens förutsättningar.
Betydelse för brottsnivån har exempelvis hur stor socialbidragskostnaden är per invånare, antal arbetslösa och hur stor andel av befolkningen som är i så kallad brottsaktiv ålder. Eller om den är attraktiv för turism.
Brå menar att många strukturella faktorer är svåra att göra något åt. Annat kan kommunerna direkt påverka. Sådant är exempelvis restaurangetableringar, öppettider och alkoholtillstånd. Eller belysning av parkeringsplatser samt via arbete inom skola, socialtjänst och kultur- och fritidsförvaltningar.
Syftet med rapporten är att ge ett underlag för jämförelser mellan olika kommuner och för vidare anlyser av problembilden i respektive kommun.
I undersökningen har kommunerna delats in i tre block där Gotland räknas till grupp B som omfattar större kommuner, industrikommuner samt landsbygdskommuner.
Gotlands kommun är störst i denna grupp med sina 58 000 invånare och där snittsiffran ligger på 16 000 invånare.
De fem brotts-
nivågrupperna:
"Påtagligt hög" är mer
än 20 procent fler brott än förväntat.
"Hög" är mellan tio till
nitton procent mer än förväntat.
"Förväntat" är plus nio till minus nio procent.
"Låg" är mellan minus tio till minus 19 procent.
"Påtagligt låg" är minus 20 procent och lägre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!