180 elever i Väskinde skola hugger ansikten i sten till skolgårdsskulpturw

I Väskinde skola hugger alla elever i sten. Där ska ett bildhuggarprojekt under ledning av Cecilia Karlén snart avslutas.
Resultatet är ett konstverk som barnen har skapat på egen hand under professionell vägledning.
På skolgården kommer en stor skulptur med cirka 180 ansikten huggna i sten att påminna om projektet.

Gotland2006-02-11 06:00
- Som bildhuggare och konstnär i sten tycker jag om att experimentera och jag gillar innovationer. Men detta som jag gör nu är något helt nytt. Bildhuggar-barnen är ett projekt som jag gör jag för och med barn som ett kreativt alternativ till allt annat utbud i samhället.
I ett unikt projekt lär Cecilia Karlén alla barn som går i Väskinde skola att hugga i sten till en skulptur. Bildhuggar-barnen heter projektet som har fått tio tusen kronor i kulturarbetarstipendium från Gotlands kommun. Men projektet har kostat cirka 60 000 kronor och det har varit möjligt att genomföra tack vare välvilliga sponsorer
I oktober kom Cecilia Karlén till Väskinde skola. Då hade eleverna redan fått förbereda sig under en månad med teckning och målning och de hade gjort var sitt ansikte i lera. Cecilia Karlén, som själv både är utbildad lärare och bildhuggare, fortsatte med att göra gipsavgjutningar av ansiktet på varje elev. Sedan har eleverna mätt upp sina gipsmasker och fört över måtten på stenblock.

Rå sten
- Det är roligt att hugga i sten, men vill man att det ska bli snyggt, då är det svårt, säger Agnes Åkerblad som går i årskurs 6. Där går också Alexander Wessman som berättar att eleverna på mellanstadiet har fått hugga i rå sten, vilket om möjligt är ännu knepigare än att hugga i sågade stenblock, något som lågstadieeleverna i Väskinde nu har gjort.
- Mina första stenblock gick sönder. Nu har jag valt ett stort stycke som jag hoppas ska hålla så att jag får mitt stenansikte klart, säger Robin Johansson som går i årskurs 4. Simone Karlström i årskurs 5 tycker att det svåraste har varit att hugga fram ansiktets form och samtidigt behålla stenens form. Att hugga går ganska lätt, men det tar väldigt lång tid att få fram ansiktsdragen, menar Filip Munkhammar i årskurs 5.
Nästan ingen av de omkring 180 eleverna i Väskinde skola hade tidigare provat på att hugga i sten. Genom bildhuggarprojektet har de fått ta del av en gammal stentradition, fått kunskap om den gotländska kalkstenen och känsla för både material och teknik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!