De två kvinnorna har tillsammans med Marjo Lindström skrivit ett flertal insändare i de gotländska tidningarna om det faktum att kvinnor över 74 år inte ingår i det nationella screeningprogrammet mot bröstcancer. Den senaste publicerades för bara några dagar sedan, och i den skriver de bland annat att ”vården ska vara rättvis oavsett ålder” samt det inte är rätt att vissa ska utestängas av åldersskäl.
Under våren har Lilian Ronander, Marianne Adman och Marjo Lindström även genomfört en namninsamling mot de nuvarande reglerna, och på onsdagen kunde de två förstnämnda överlämna hela 1 877 namnunderskrifter till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S).
– Vi har hört av oss till vänner och bekanta, till pensionärsorganisationerna och vi har lagt ut listor på både bibliotek och affärer. Vi tycker att de nuvarande reglerna känns orättvisa, och de är dessutom baserade på gammal fakta, säger Marianne Adman.
Lilian Ronander utvecklar sin väninnas resonemang.
– De nuvarande riktlinjerna infördes för omkring 30 år sedan när bröstcancerscreeningen var i sin linda. På den tiden var medellivslängden för kvinnor 74 år, men i dag är den 85 år. Det naturliga hade varit att alla kvinnor kallades till regelbundna mammografiundersökningar livet ut, säger hon.
Filip Reinhag förklarar dock att det inte är så enkelt som att regionen bara kan införa egna regler för mammografin.
– Vi har tittat på frågan, och enligt de riktlinjer som finns i dag är det olagligt för oss att införa lokala regler för screeningprogrammet här på Gotland. Det sätter bland annat strålskyddslagstiftningen stopp för, säger han.
Så sent som i vintras slog Socialstyrelsen fast att nuvarande rekommendationer för mammografin ska stå fast. Det finns enligt myndigheten inget stöd för att ändra något i det nuvarande screeningprogrammet, och man framhåller även att det inte finns något vetenskapligt stöd för att utöka programmet till kvinnor över 74 år.
– Däremot kan screening ge ökad oro, leda till överdiagnostik och därmed överbehandling, med försämrad livskvalitet som följd, sade Malin Berggrund, projektledare för Socialstyrelsens översyn, i ett pressmeddelande.
Att mammografi efter 74 års ålder skulle ge ökad oro ger dock inte Lilian Ronander och Marianne Adman mycket för.
– Det är nästan skrattretande. Har man levt i 85 år så har man ju varit med om del, och då klarar man nog av att göra en mammografiundersökning också, säger Marianne.
Så vad händer då med de 1 877 namnunderskrifterna? Enligt Filip Reinhag kommer han att ta med dem till hälso- och sjukvårdsnämnden så att alla ledamöter blir varse att engagemanget finns.
– Utöver det så kommer vi att fortsätta att lyfta frågan och påtala behovet av mer forskning. Vi behöver även titta mer på riskbaserad screening som bygger på annat än bara ålder. Det här är en fråga som vi tar på allvar, och jag lyfte den senast i våras när vi hade ett möte med regionalt cancercentrum, säger Filip Reinhag.
Han påtalar även att det är en fråga som lever och diskuteras över hela landet, och kommer avslutningsvis även med ett löfte:
– Jag lovar att vi bevakar frågan och kommer att fortsätta ligga på för att riktlinjerna ska vara så bra som möjligt.