19-åring dömd för våldtäkt på 13-åring

En 19-årig man har dömts till fängelse av Gotlands tingsrätt för sexualbrott mot två personer, varav den ena bara var 13 år när övergreppen skedde.

Gotland2024-04-22 19:00

Gotlänningen var nyss fyllda 18 år när han inledde en relation med en då 13-årig flicka. Efter att deras förhållande upptäcktes av flickans mamma och polisanmäldes, fortsatte de att träffas i smyg och 18-åringen gjorde sig då skyldig till två fall av våldtäkt mot barn.

Enligt utredningen träffades de på en ungdomsgård och 19-åringen har hävdat att han en längre tid trodde att flickan var 17 år. Men utredningen visar att det inte är sannolikt att han inte visste hur gammal hon var, bland annat har det bevisats att han gjort sökningar på nätet om huruvida det är olagligt att ha ett förhållande med någon som är 13 år.

Flickan och den dömde hade en intensiv kontakt under hösten och vintern 2023–2024, genom att skicka stora mängder meddelanden till varandra. 19-åringen har även skickat bilder av sitt kön till flickan.

Under utredningen framkommer att flickan, som under perioden mått dåligt, inte är säker på om de sexuella handlingar som hon utsatts för är sex eller samlag, och hon har också uttryckt att hon tycker att ”det känns elakt mot XX att berätta”. Men det har också framkommit att 19-åringen tvingat flickan till handlingarna genom att ta strypgrepp på henne.

19-åringen döms för sexuellt ofredande mot barn, två fall av utnyttjande av barn för sexuell posering samt två fall av våldtäkt mot barn. Gotlands tingsrätt har i sin dom tagit viss hänsyn till den åtalades låga ålder och personliga förhållanden, men anser samtidigt brotten är av allvarligt slag, särskilt användandet av strypgrepp. Rätten anser därför att 19-åringen ska dömas till fängelse.

19-åringen döms även sexuellt ofredande mot en annan flicka som skedde tidigare, våren 2021 till sommaren 2023, när den dömde var under 18 år. Enligt utredningen skickade den dömde nakenbilder av sig själv och meddelanden om att han ville ha sex med flickan vid ett stort antal tillfällen, trots att hon uppmanat honom att sluta.

Gotlands tingsrätt dömer 19-åringen till fängelse i tre år och sex månader. Han ska också betala 350 000 kronor i skadestånd till den yngre flickan och 20 000 kronor i skadestånd till den andra flickan.

19-åringen, som varit häktad sedan slutet av januari, ska stanna i häkte tills domen verkställs eftersom det finns risk för fortsatt brottslighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!