20 000 hushåll berörs när tv- rutorna slocknar

I höst slocknar Gotlands analoga tevesignal och övergår helt till digitalteve, som är driftsäkrare, billigare och ger högre kvalitet och fler möjligheter. Den kräver också investeringar för många som inte är intresserade av den nya tekniken. Omkring 20?000 gotländska hushåll berörs.

Gotland2005-02-11 06:00
Den 22 december 2004 beslutade riksdagen att landets analoga tevesignal ska släckas etappvis. Senast den 1 februari 2008 ska alla övergå till digitalteve, DTV.
Den statliga digitalteve-kommissionen har bestämt att Gotland, Gävle och Motala ska bli först ut. Här upphör de analoga sändningarna helt mellan den 1 september och 13 december 2005.
Digitaltevens kvalitet är en av anledningarna till övergången, som breder ut sig i Europa. Sverige är dock först att besluta om att släcka ett helt land. DTV är billigare att sända, mer driftsäker och ger betydligt bättre ljud och bild och möjlighet till interaktiva tjänster. Framför allt handlar det dock om att spara plats i den allt trängre etern.

Motorväg
Om man tänker sig etern som en motorväg, så är de analoga signalerna långtradare som tar minst sex filer vardera och vars last har nötts i kanten när den kommer fram. I en jämförelse är de digitala signalerna högteknologiska sportbilar som klarar sig med en enda fil, anländer i perfekt skick och ändå är billigare i drift.
På sikt är det tänkt att alla: leverantörer, samhället och den enskilde medborgaren ska spara pengar. ?Fler och bättre program kan finansieras av tv-avgiften? heter det hos statliga Radiotjänst.
De som redan ser på teve via parabol, kabel, digitalt marknät eller bredband behöver inga nya boxar. I exempelvis Gotlandshems lägenheter med kabelteve från Comhem, omvandlas den digitala signalen automatiskt till en analog. Släckningen berör mest dem som i dag tittar på teve med hjälp master och en vanlig antenn på hustaket.
Enligt Digitaltevekommisssionen och Gotlands kommun kommer mellan 12?000-14?000 permanenta hushåll och 5?000-7?000 fritidshus på Gotland att behöva en box för att omvandla de digitala signalerna. Varje teveapparat behöver en egen box. Gamla antenner kan också behöva bytas.

Fler kanaler
Med box kan man titta på SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT 24, Kunskapskanalen och TV4, de kanaler riksdagen kräver för att upprätthålla ?public service?. Det talas om att de fria kanalerna kan bli fler, kanske åtta. Att kanalerna är ?fria? innebär dock inte att man slipper teveavgift, poängterar Radiotjänst.
Vill man ha fler kanaler krävs ett programkort, ett avtal med någon av DTV-leverantörerna Canal Digital, Viasat och Boxer.
Canal Digital och Viasat sänder via satellit (parabol och box krävs) och Boxer sänder via marknätet (antenn och box krävs). Någon EU-standard för DTV finns ännu inte.
Enligt Radiotjänst kan omkring 90 procent av landets hushåll ta emot digitala marksändningar, som startade 1999. Övriga har för dålig mottagning och behöver parabol. Marknätet ska byggas ut och år 2008 omfatta 99,8 procent av hushållen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!