20 arbetslösa får nya jobb efter nytt samarbete

Personer som förlorat sina jobb inom besöksnäringen byter bransch i ett nytt program. Om några veckor kommer de arbetslösa att ha anställning i regionen.

Magnus Björk, enhetschef för resursteamet, Sandra Larsson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen och Anna-Karin Bergius, hr-strateg vid Region Gotland.

Magnus Björk, enhetschef för resursteamet, Sandra Larsson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen och Anna-Karin Bergius, hr-strateg vid Region Gotland.

Foto: Linus Ehn

Gotland2020-06-13 16:50

Coronakrisen har inneburit att många gotlänningar förlorat sina jobb inom besöksnäringen, men ett nytt program har blivit ett snabbspår till anställning i en helt ny bransch. 

– Det är 20 personer som börjar sin kurs 8 juni. Den tar två veckor och är en grundläggande utbildning för att kunna arbeta inom vårdande tjänster, säger Sandra Larsson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen.

Utbildningen de ska gå är digital och finansieras av Arbetsförmedlingen och genomförs under tio arbetsdagar. 

Efter att utbildningen är klar så kommer alla 20 att få anställning vid Socialförvaltningen inom Region Gotland. De ska arbeta inom hemtjänsten och vid särskilda boenden, körkort och att vara över 18 år är krav från arbetsgivaren. 

– Det nya med den här modellen är att vi är snabbfotade och om det faller väl ut så kan det utökas, säger Anna-Karin Bergius, hr-strateg vid Region Gotland. 

Starten för programmet var när politikerna beslutade om ett krispaket. Nu har det avsatts resurser och en av dessa är hr-strategen som ska undersöka vilka lediga jobb och vilket bemanningsbehov som finns inom regionen. 

Behovet av omsorgspersonal väntas öka under kommande år. Det beror både på pensionsavgångar och ett ökat antal äldre med behov av omsorg. 

– På fyra, fem, sex års sikt har vi ett svårt läge. Jag blev väldigt glad när det här kom igång. Jag ser det som en jättemöjlighet och till sommaren är vårt behov 20 personer. 

Arbetsförmedlingen har förändrats en hel del på senare tid. Myndigheten har fått instruktioner att arbeta med matchning och kompetensutbildningar. Gotland ingår numer i samma område som Stockholm och det kan få positiva effekter. 

– Utbudet av kurser är stort och de kan tas på distans. Det innebär att gotlänningar kan gå kurserna och ändå få ihop livspusslet hemma på Gotland. Det är också en vinst i sig att vi behåller människor i arbetsför ålder på ön, säger Sandra Larsson.

De 20 tjänsterna inom socialförvaltningen som nu viks för arbetssökande kräver inte undersköterskeutbildning eller högre kompetens. Det har varit ett stort intresse att gå utbildningen, över 30 intresseanmälningar gjordes. Arbetsförmedlingen har hållit en liknande snabbutbildning mot arbete i de gröna näringarna.  

Arbetsförmedlingen hade 1 966 personer inskrivna och öppet arbetslösa på Gotland i april.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!