- Vad har hänt?
Bakterien Clostridium perfringens har konstaterats i utgående vatten från vattenverket i Visby och i ledningsnätet i Visby.
- Vilka områden gäller det?
Visby, Vibble, Själsö, Brissund, Västerhejde, Väskinde, Tofta, Västergarn, Eskelhem. Därför rekommenderas alla, inom dessa områden, att koka vattnet innan det dricks eller används i matlagning.
- Hur länge ska vattnet koka?
Det ska koka tills det bubblar kraftigt, enligt Livsmedelsverket.
- Vilken typ av bakterie är det?
Det är en bakterie som finns ibland annat i jord och i tarmen hos varmblodiga djur.
- Hur märker jag om jag har blivit sjuk?
Symtomen dyker oftast upp inom 8-24 timmar. Den kan orsaka diarré och illamående. I sällsynta fall kräkningar och feber. Symtomen är relativt snabbt övergående, oftast tillfrisknar man inom ett dygn. Mer information finns hos Folkhälsomyndigheten.
- Kan jag diska i det förorenade vattnet?
Ja, men se till att porslinet är torrt innan du använder det. Om du diskar i maskin använd programmet med högst temperatur och se till att använda torkprogram så att disken torkar.
- Kan jag duscha?
Ja, man kan duscha. Håll koll så att små barn inte dricker av vattnet.
- Hur gör jag med vatten till djur?
Till mindre sällskapsdjur kan man koka vattnet om man vill vara på den säkra sidan, men till större djur behövs inte detta. Clostridie-bakterier finns i jord och miljö och djur stöter därmed på dessa i stor utsträckning i normalfallet, de ingår ofta i djurens tarmflora normalt. Men det förekommer, på grund av olika individuella omständigheter, att djur blir sjuka i clostridios.
- Hur letar man efter källan?
Region Gotland letar genom att ta prov. Man har utökat antalet provtagningar rejält både i vattentäkterna och ut på ledningsnätet. Det finns fem vattentäkter och tre vattenverk i det aktuella området. Proverna analyseras på labb på Visby lasarett och även till fastlandet. Regionen hoppas att provtagningarna ska ringa innan var källan finns.
- När kommer nya provsvar?
Prover tas varje dag nu, men det tar minst ett dygn att få svar. Region Gotland publicerar provsvar på eftermiddagarna. Men på grund av den stora mängden prov som tas just nu kan ingen exakt tid för offentliggörande utlovas.
Helagotland rapporterar live varje gång ett nytt provsvar är offentligt.
- Hur påverkas offentliga verksamheter?
Skolor, förskolor, särskilda boenden är öppna som vanligt. Visby lasarett fungerar och förses med nödvatten från tank. Sjuk- och tandvård är också igång.
- Hur länge kommer det att vara såhär?
Det är oklart. Enligt Region Gotland är det svårt att ge ett exakt tidsperspektiv innan man har hittat källan till bakterien. I värsta fall kan det "pågå i veckor".
- Kan man hämta rent vatten någonstans?
Region Gotland har ett antal ställen där man kan hämta dricksvatten i dunkar eller flaskor. För större mängder vatten behövs ett abonnemang.
Vattenkiosker med tappställe: - Hoburgsvägen 48, Burgsvik
- Garde Kulde 118
- Havdhem Snevide 327
- Jacob Häggs väg 4b, Katthammarsvik
- Norra Kustvägen 15, Klintehamn
- Silte Snausarve 101
- Kalkugnsvägen 2, Fårösund
- Lännavägen 10, Slite
Läs mer hos Region Gotland här.
Barlingbo bryggeri i Visby erbjuder vatten till privatpersoner vid vissa tillfällen. De uppdaterar i sina sociala medier när deras kran är öppen.
- Kommer Region Gotland att förse de drabbade områdena med vatten i tankar?
Nej. Region Gotland gör bedömningen att det fungerar för enskilda hushåll och arbetsplatser att koka vattnet. Regionen har dock säkrat vatten till samhällsviktiga verksamheter.
- Kommer drabbade VA-abonnenter att få ekonomisk kompensation?
Det är en fråga som Region Gotland tittar på just nu. Frågan har skickats till jurister på SKR, Sveriges kommuner och regioner. Region Gotland återkommer med besked.
- Varför skickades inget VMA (viktigt meddelande till allmänheten)?
För att VMA ska användas ska det vara en överhängande fara för hälsa och liv, enligt Region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweigbergk. Det är myndigheternas yttersta verktyg att använda vid omedelbar fara som inte ska urholkas, enligt honom.
- Hur håller jag mig uppdaterad på vad som händer?
Region Gotland ger löpande information på sin hemsida. Följ Helagotlands liverapportering för den senaste nyhetsbevakningen samt lyssna på P4 Gotland.
- Tar Region Gotland prov på andra vattenverk på ön?
Nej, i nuläget finns det inget som tyder på att bakterien ska finnas där. Vattnet provtas enligt regionens ordinarie kontrollprogram.
- Från vilken vattentäkt kommer det förorenade vattnet?
Det vet Region Gotland inte. Genom att ta stora mängder prover hoppas man hitta källan.
- Behöver de som har enskild brunn vara oroliga?
Clostridium finns redan på Gotland. Om man som brunnsägare inte haft problem med denna bakterie tidigare och om de i hushållet mår bra, då behöver man inte ta något särskilt prov just nu, enligt regionen.
Livsmedelsverket har råd kring hur man ska tänka om man har egen brunn.
20 frågor och svar om vattenlarmet
Sedan torsdagens besked om att 40 000 gotlänningar behöver koka det kommunala dricksvattnet har frågorna varit många. Vi ha sammanställt några av läsarnas vanligaste frågor.
Källor
Livsmedelsverket.se
Folkhälsomyndigheten.se
Gotland.se
Samt intervjuer som Helagotland har gjort med ansvariga. Läs mer här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!