20 skoltjänster försvinner – "inte i synk med budget"

Ett tjugotal tjänster i grundskolan på Gotland kommer att försvinna efter sommaren. Förslaget, som ska spara närmare 14 miljoner, får skarp kritik från vänster. "Slår mot de svagaste".

Stefan Nypelius (C) menar att besparingen inte kommer att slå särskilt hårt mot skolan. Jennie Jarve (V) håller inte med.

Stefan Nypelius (C) menar att besparingen inte kommer att slå särskilt hårt mot skolan. Jennie Jarve (V) håller inte med.

Foto: Sofie Regnander/TT/Malin Stenström

Gotland2020-06-07 08:49

Ekonomin är för stunden stabil inom för- och grundskolan på Gotland. I alla fall om man ser till den övergripande bilden. Ett flertal skolor dras dock med röda siffror. Det är där besparingen kommer in, den som den borgerliga majoriteten i barn- och utbildningsnämnden vill få igenom till hösten.

– Rektorerna på ön har haft mycket höga ambitioner, och det är bra, men de ambitionerna har inte alltid synkat med budgeten. Och då måste man anpassa verksamheten efter de ekonomiska förutsättningarna, säger Stefan Nypelius (C), nämndens ordförande.

Tjänsterna som ska bort är enligt honom huvudsakligen tillfälliga anställningar som löper ut till sommaren. I ett första skede rör det sig om en besparing på knappt 7 miljoner kronor. På sikt ska man spara 13,7 miljoner kronor.

– 20 av totalt nästan 1000 tjänster är inte så mycket på det stora hela. Visst kommer det att märkas, men jag tror att befintlig personal utan problem kan täcka upp där det uppstår luckor, säger Stefan Nypelius.

Jennie Jarve (V), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, gör en annan bedömning.

– 20 tjänster låter kanske inte som så mycket, men har man en organisation som redan är slimmad blir detta ett hårt slag. Och det slaget drabbar framför allt de svagaste, de som behöver allt stöd de kan få från lärare, social-, special- och fritidspedagoger, säger hon.

Stefan Nypelius säger att ambitionsnivån inte varit synkad med budgeten i vissa skolor. Vad anser du om det?

– Ja, alltså vi i Vänsterpartiet är lika måna som alla andra om att budgeten ska hållas. Vi motsätter oss inte nödvändigtvis besparingar, men dessa bör göras så att kärnverksamheten, det vill säga barnen och deras lärande, påverkas så lite som möjligt. Jag hade hellre sett att man sparade pengar på till exempel lokaler och dylikt. Så vill jag påminna om att skolan på totalen går ihop ekonomiskt, säger Jennie Jarve.

Nämndordföranden Stefan Nypelius bestrider inte det sistnämnda, men menar att det inte är relevant i sammanhanget.

– Vi kan inte utgå från att vissa verksamheter ska finansiera dem som inte håller budgeten. Vi behöver långsiktighet i de här frågorna, och det där är ingen långsiktig lösning, säger han.

Besparingen har än så länge behandlats i arbetsutskottet, definitivt besked kommer efter nämndens kommande sammanträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!