200 anställda förs närmare varandra

Visby lasarett omdanas. Bredare samverkan och bättre resursutnyttjande ska ge bättre vård, kortare köer och en ökad trygghet för patienterna. Planerad och akut vård skiljs åt, medan onkologin slås samman.
­Det är inte helt okontroversiellt. Det är en stor milstolpe i sjukhusets historia, säger Jan-Olov Henriksson, nöjd och förväntansfull sjukvårdsdirektör.

Gotland2004-03-20 04:00

Omdaningen gäller tre kirurgvårdsavdelningar, Kvinnoavdelningens gynekologiska slutenvård och den onkologiska enheten. Personal och övriga resurser har samordnats på ett helt nytt sätt­närmare 200 anställda har förts närmare samman.
En av de största förändringarna innebär att man skiljer akut och planerad vård åt. Det, i kombination med tio nya vårdplatser, ska bland annat resultera i kortare operationsköer. Sedan K1 stängde för 1,5 år sedan på grund av personalbrist, har köerna växt snabbt, framför allt på ortopedisidan.
Det har hänt alldeles för ofta att man fått ställa in planerade operationer på grund av att akut behov uppstått, konstaterade läkaren Thomas Widén, som också är chef för de opererande avdelningarna. Han var positiv och förväntansfull vid gårdagens invigning.
­Det här ska bli väldigt spännande!
Hemsjukvården ska också få bättre stöd genom den nya organisationen.
<span class=MR>Många förändringar</span>
K1 öppnas igen som kirurg- och ortopedavdelning för enbart planerade, elektiva operationer. K1 ska stängas under semestern, eftersom personalen annars inte räcker till. K2 är nu akut ortoped-, urolog- och öronavdelning. Den inrymmer dessutom en onkologisk enhet med både öppen och sluten vård. Den innebär att alla personer med någon form av tumörsjukdom kan vända sig till en och samma vårdenhet, dels bättre vård för människor i livets slutskede. Nyanställningar har gjorts.
K1- och K2-chef är Bo Odelsheim, medan Ingegerd Corneliusson är chef för onkologenheten. K4 är nu akut allmän kirurgi, med vård och omvårdnad för patienter som behöver akut slutenvård och de som lagts in för en kirurgisk ögon- eller käkdiagnos. Avdelningschef: Lotta Loréhn.
På Kvinnoavdelningen är den största förändringen att gynekologisk sluten vård kommer att bedrivas som femdagars vårdavdelning under terminen. Andra tider tar övriga avdelningar akuta patienter. BB och förlossning bedrivs som tidigare, dygnet runt, alla dagar. Avdelningschef: Ingegerd Corneliusson.
Den nya organisationen sjösattes redan den 2 februari, så personal och ledning kan blicka tillbaka på sex "pilotveckor". Enligt sjukvårdsdirektör Jan-Olov Henriksson har de varit lyckade.
Han lovordar personalens engagemang, som han menar har varit helt avgörande i omorganisationen. Det är också personalen som till stora delar fått rita mönstret till den nya kostymen, även om ledningen naturligtvis angivit de ekonomiska förutsättningarna.
­Målet är att det ska rymmas inom befintliga ramar.
Han tror bland annat att man kommer att kunna dra ner vikariekostnaderna genom samverkan, genom att kvinnokliniken blir femdagars och genom att man inte planerar in kirurgiska ingrepp under sommaren.
Inkörningsprocessen har bromsats något av en omfattande omläggning av lasarettets journalsystem.
Den fulla effekten beräknas komma till hösten.
­Det här är den största förändringen sedan lasarettet öppnade 1903! Genom att skilja på akut och planerad vård får vi ett förbättrat flöde, en ännu mer professionell och koncentrerad vård och vi kan genomföra fler operationer, säger Henriksson.
Nöjd. "Man har byggt en onkologisk organisation utifrån patientens behov. " säger Ingegerd Corneliusson, chef för onkologenheten och kvinnokliniken.
Positiv. Birgitta Olsson, överläkare på Kvinnokliniken menar att det här är mycket positivt för alla som behöver behandling för tumörsjukdomar, och ett bättre resursutnyttjande av kvalificerad personal.
Invigning. I går presenterades Visby lasaretts "nygamla" kirurgvårdsavdelningar, onkologiska enhet och kvinnoavdelning. Närmare 200 anställda har förts närmare varandra, onkologin slagits samman och akut och planerad vård skilts åt. Bättre vård och kortare operationsköer, sägs bli två effekter.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!