2002 blev ett bra år för Swedish Meats
År 2002 var ett gott år för Swedish Meats. Det blev pengar över, 124 miljoner närmare bestämt, som till en stor del kan gå tillbaka till ägarna i form av efterlikvid.En betydande del av de gotländska ägarna till detta storföretag var i går samlade på Lövsta. De tog för sig av maten som serverades och de fick av koncernchefen Peter Raztar veta vilka som är de närmaste knäckfrågorna för slakterijätten.
Nedläggningar på många ställen har bidragit till minskade kostnader.
Men det räcker inte med det vi gjort, förklarade Raztar.
Om man har lyckats skära bort 200-250 miljoner i kostnader så är målet att få bort lika mycket till. Man kan förutse att kostnadsjakten blir tuffare och tuffare. Nu kan man knappast lägga ner terminaler längre. Nu handlar det om att effektivisera inom varje terminal samt att "avbyråkratisera" hela koncernen.
Skillnaden är att man nu kan göra det i ett perspektiv där företaget går med vinst och där man har en balansräkning som mår bra.
<span class=MR>Händelserikt på marknaden</span>
Peter Raztar uppehåll sig en hel del vid vad som kan väntas på marknaden och han konstaterade att det händer otroligt många saker som påverkar i Sverige just nu.
Han förväntar sig att det blir mer och mer av butikernas egna produkter. Där ligger Sverige jämförelsevis lågt och England exempelvis har ett mycket större utbud av butikkedjornas "egna" varor.
Helst skulle det naturligtvis stå Scan på det mesta, men när det inte blir så måste man gilla läget och jobba med de egna varumärkena samtidigt som man försöker att sälja till de som profilerar sig med sin "egen"produkt.
<span class=MR>Centraliserad handel</span>
Handeln blir mer och mer centraliserad. Det är kanske inte så bra för den enskilde att den lokala butiken får mindre att säga till om , men för Swedish Meats är det bra att man kan leverera det mesta direkt till de stora kedjorna.
När Ica centraliserar sin kötthantering till Västerås är det inte Swedish Meats som blir samarbetspartnern utan Hilton Food Group.
- Det var synd att det inte blev vi, sa Peter Raztar, som dock hoppades att Swedish Meats kan bli råvaruleverantör.
<span class=MR>Sänkt grispris</span>
Det händer mycket på handelns område. Den händelse som trots detta ligger allra närmast de allra flesta ägarna, åtminstone de som jobbar med grisuppfödning, är att priset har sänkts dramatiskt. Hela 60 öre.
Det finns ett överskott av gris just nu, förklarade Peter Raztar.
Han konstaterade lite självkritiskt att man väntat för länge med prissänkningen och innan någon annan hann säga det så sa han själv att en sänkning med 60 öre är alldeles för mycket.
Det är marknaden som avgör när priset kan gå uppåt igen.
Situationen för KRAV-producenter och den nedlagda nödslakten var ämnen som kom upp i samband med Peter Raztars anförande.
Svante Bendelin, Hemse, undrade hur länge det skulle ta innan man åter börjar slakta KRAV-godkända djur på Visbyslakteriet. I dag slaktas visserligen djuren, men de går in i den konventionella slakten. Uppfödarna får dock sitt KRAV-tillägg.
Det är inte kul att känna sig som en belastning, sa Svante Bendelin.
Någon klart besked fick han inte från Peter Raztar. Men en utredning pågår och i juni skall det fattas ett beslut.
Koncernchefens inställning var i alla fall den att man först måste se till att få bättre ekonomi på den befintliga produktionen av KRAV-godkänt kött innan man kunde tala om att öka volymerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!