Nytt år innebär förhoppningar, men också att kavla upp armarna för att fortsätta jobba. Med ett år kvar innan de första kryssningsresenärerna knackar på arbetar Monica Frisk, verksamhetsledare på Gotlands besöksnäring, hårt.
Redan efter nyår åker hon till säljmöten med amerikanska rederier och i mars står hon på världens största kryssningsmässa i Fort Lauderdale för att sälja Gotland.
– 2017 blir ett enormt viktigt år, både på hemmaplan och ute på marknaden, säger Monica Frisk, med förhoppningar om att få en lika bra sommar som den rekordsommar som var.
På Gotland, menar hon, finns en rädsla för den radikala utveckling som kajen och kapacitetsökningen kan innebära.
– Den största utmaning jag kan se är att det inte riktigt finns någon samsyn, säger Monica Frisk.
Hon kommer därför att fortsätta åka runt och prata med öns många entreprenörer:
– Vi ska bevara Gotland som den fantastiska plats det är – men ändå utveckla kryssningstrafiken.
Region Gotlands kulturavdelningschef Björn Ahlsén har goda förhoppningar när det gäller utvecklingen av öns kulturliv under 2017.
– Det finns mycket att göra. Vi har ett fantastiskt kulturliv, nästan så att vi inte vet hur bra vi har det, säger han.
Björn Ahlsén har goda förhoppningar om att lyckas skapa ett kulturkluster i kulturskolans lokaler.
Även när det gäller att utveckla Roma kungsgård, tillsammans med besöksnäringen och aktörer som Romateatern och Gotlands museum, tror Björn Ahlsén att något måste hända under 2017.
– Kulturen och besöksnäringen behöver närma sig varandra och vi är på väldigt god väg, säger han.
Den 18 januari ska frågan om kultur- och fritidsförvaltningens framtid upp i regionstyrelsens arbetsutskott. Det är en ödesfråga för de anställda, ett jobbigt besked att vänta på för många.
– Det kommer att bli ett antal medarbetare som riskerar att mista jobbet, jag är en av dem, säger Björn Ahlsén.
Först en bra bit in på våren 2017 förväntas regionfullmäktige fatta det slutgiltiga beskedet.
– Jag tycker att det är synd att man inte kan hålla ihop verksamheten, men att flytta upp kulturfrågorna till regionstyrelsenivå och inte tänka sig några besparingar kan bli bra, säger Björn Ahlsén.
Lotti Carlgren hör till de gotlänningar som byter jobb efter årsskiftet. Den 9 januari börjar hon på Region Gotlands integrationsenhet.
Som frivillig har hon engagerat sig för de asylsökande som under de senaste åren kommit till Sverige. Hon är glad över det välkomnande som framför allt den gotländska landsbygden har bjudit på.
– 2016 har varit fantastiskt när det gäller att se var hjärtat finns. Det engagemang som vårt samhälle har visat, med medmänsklighet och solidaritet, har bara exploderat, säger hon.
Inför 2017 önskar sig Lotti Carlgren att fler vågar stå upp för varandra med mod att våga mötas.
– De som kommer hit har humor och kunskaper. De vill försörja sig och låta sina barn växa upp utan krig. De flesta som kommer vill stanna och de har inget emot att bo på landsbygden, säger hon, och ser en stor möjlighet för Gotland att få en ännu mer levande landsbygd.
Juliana Falke, vd på Almi, arbetar nära öns näringsliv. Hon ser just nu en stark köpkraft och att det går bra, både för Gotland och Sverige som helhet.
– Det är viktigt att näringslivet tar för sig av de insatser som görs. Väldigt mycket erbjuds under 2017 och framåt, säger Juliana Falke, och syftar på regeringens utredare Peter Larsson och projektet ”Hållbara Gotland”.
Öronmärkta pengar finns till bland annat insatser, studieresor och föreläsningar.
– Vi kommer att vara väldigt lyhörda för att få till insatser som är relevanta för näringslivet, säger hon.
Nyföretagandet tror Juliana Falke kommer att ligga på en fortsatt hög nivå, fokus behövs för att få befintliga företag att växa och anställa.
– Vi måste börja prata om tillväxtvilja och bli bättre på att fokusera på det som finns på andra sidan, det handlar om att se möjligheterna, säger hon.
2017 blir också året då den 18:e stridsgruppen etableras på Gotland. Till sommaren kommer 150 militärer, plus deras familjer, till ön.
– Jag hoppas på ett bra mottagande så att de som väljer att flytta hit kommer in i det gotländska samhället, trivs och blir gotlänningar, säger Mattias Ardin, chef för Försvarsmaktens ledning på Gotland.
Skolor, affärer och föreningsliv, menar han, kommer att märka av de nya gotlänningarna.
– Att helheten blir bra är min förhoppning inför 2017, säger han.