Dyraste året med färjetrafiken för Trafikverket

Fram till 2022 var Trafikverket vinnare med avtalet om delad bränslerisk i färjetrafiken. För 2022 tvingas staten skjuta till 151 miljoner kronor.

Trafikverket betalar 649 miljoner kronor för färjetrafiken under 2022. Att kostnaden blev 151 miljoner kronor över avtalet beror på de höga bränslepriserna.

Trafikverket betalar 649 miljoner kronor för färjetrafiken under 2022. Att kostnaden blev 151 miljoner kronor över avtalet beror på de höga bränslepriserna.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-02-07 11:05

2022 blev det hittills dyraste året för Trafikverket. Totalt blev kostnaden för färjeavtalet 649 miljoner kronor.

Enligt avtalet om Gotlandstrafiken ska Trafikverket årligen betala 498 miljoner kronor. Om bränslepriset avviker justeras summan – både uppåt och nedåt. Från att avtalet började gälla i februari 2017 fram till och med 2021 hade överenskommelsen om delad bränslerisk gynnat staten. När bränslepriset var lägre än avtalat betalade Trafikverket ut mindre än de överenskomna 498 miljonerna. Utbetalningarna blev total 21 miljoner kronor lägre 2017–2021.

Sedan vände det.

– Fram till sista kvartalet 2021 förändrades bränslepriserna mest nedåt, sedan såg vi att bränslepriset började dra iväg, säger Karin Bergenås som är nationell planerare vid Trafikverket.

2021 slutade med att Trafikverket fick skjuta till 36 miljoner kronor. Och värre skulle det bli 2022. I och med kriget i Ukraina fortsatte bränslepriserna uppåt. Som vi tidigare berättat ökade Gotlandsbolagets kostnader med 744 miljoner kronor januari– september, främst på grund av kraftigt ökat bränslepris. Eftersom avtalet säger att rederiet och staten ska dela bränslekostnaden som överstiger avtalad nivå innebar det att Trafikverket tvingades skjuta till 151 miljoner kronor. 

– Det kan ännu komma att justeras lite för avdrag för förseningar, men det rör sig om några hundra tusen för 2022, säger Karin Bergenås.

Medan Trafikverket fått extra anslag för att täcka kostnaden har Destination Gotland tvingats kompensera med höjda biljettpriser. Det har gjort att avtalets konstruktion ifrågasatts.

– När avtalet skrevs 2014 kunde man inte förutse pandemi och så här höga bränslepriser, men man var ändå förutseende och såg till att det fanns en beredskap om bränslepriserna skulle ändras. Men att de skulle bli så här höga kunde ingen tänka sig, säger Karin Bergenås.

I höständringsbudgeten anslog regeringen 200 miljoner kronor till Trafikverket för att täcka fjolårets ökade bränslekostnader. Att bara 151 miljoner kronor använts till färjorna innebär dock inte att det finns pengar kvar till Gotlandstrafiken.

– Vi har även avtal för flygtrafiken i Norrland, och där har bränslepriserna också ökat, säger Karin Bergenås.

För innevarande år ökade regeringen anslaget till Trafikverkets avtal med 50 miljoner kronor. Om räcker är osäkert. Bränslepriserna är fortfarande höga och en hög dollar- och eurokurs spär på kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!