207 på ön fick söka läkarvård förra året

Under fjolåret, 2001, föll och skadade sig 207 gotlänningar över 80 år så svårt att de fick uppsöka vård på lasarettet. Det innebär att siffran i det närmaste fördubblats under en tioårsperiod.
Räddningsverket ser allvarligt på uppgifterna och drar parallellen till olyckorna i trafiken. Varje år dör ungefär 800 personer i Sverige som är äldre än 80 år till följd av fallolyckor. Som jämförelse kan nämnas att i trafikolyckor omkommer totalt omkring 600 personer varje år.

Gotland2002-12-27 04:00
Var 15:e gotlänning över 80 år föll och skadade sig så svårt under 2001 att det vingades uppsöka vård på lasarettet. Det visar en undersökning som Räddningsverket och Nationellt centrum för erfarenhetsåterföring från olyckor (NCO) har genomfört.
Ökningen på Gotland är dramatisk menar man och om ingenting görs kommer antalet olyckor att ha fördubblats inom 25 år.
De gotländska siffrorna talar sitt tydliga språk; 1990 var antalet skade 115, tio år senare 164 och förra året hade antalet alltså stigit till 115.
­ Det mänskliga lidandet är mycket stort och kostnaderna kommer att skena i takt med att befolkningen blir allt äldre, konstaterar Jan Schyllander, utredare på Räddningsverket och NCO.
<span class=MR>Ökar kraftigt</span>
Statistik visar att dödsfall till följd av olyckshändelser minskar för i stort sett alla olyckstyper, såsom drunkningstillbud, elolyckor och olyckor i arbetslivet. Men denna utveckling omfattar inte dem som har fyllt 80 år, som är överrepresenterade i nästan alla sorts olyckor. Framförallt ökar de äldres fallolyckor kraftigt.
­Det krävs en äldresäkerhetsdelegation, motsvarande barnsäkerhetsdelegationen, som kan ta initiativ till och samordna åtgärder mot äldres olyckor, säger Jan Schyllander.
Räddningsverket har regeringens uppdrag att redovisa en samlad bild och bedömning av olycksutvecklingen i Sverige. Arbetet har gett verket tillgång till statistik som understryker behovet av att prioritera de begränsade resurserna för olycksförebyggande åtgärder.
­Mediernas starka fokusering på det spektakulära och rubrikskapande stjäl uppmärksamheten från andra och betydligt allvarligare missförhållanden, såsom de äldres fallolyckor, säger Schyllander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om