21 EU-miljoner till Energipilot Gotland

Gotland får 47 miljoner från EU:s regionala utvecklingsfond. Av dem går 21 miljoner till Energipilot Gotland.

Gotland ska bli ett pilotområde för omställning till ett hållbart energisystem. Projektet får nu 21 miljoner från EU och Energimyndigheten, som driver projektet, lägger till lika mycket av egna medel.

Gotland ska bli ett pilotområde för omställning till ett hållbart energisystem. Projektet får nu 21 miljoner från EU och Energimyndigheten, som driver projektet, lägger till lika mycket av egna medel.

Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv

Gotland2020-06-05 12:49

I onsdags blev det klart att Gotland får närmare 47 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, till olika projekt på ön. Nästan hälften av de 47 miljoner som hamnar här, drygt 21 miljoner, går till Energipilot Gotland som ska göra ön till ett pilotområde som går före i omställningen till ett hållbart energisystem. Projektet drivs av Energimyndigheten på uppdrag av regeringen, som dock inte beviljat några pengar. I stället har myndigheten sökt medel från fonden. Att en statlig myndighet får pengar från fonder som är avsedda för företag är inte helt okontroversiellt.

– Den största diskussionen hade vi kring det här. Vissa tycker att det är fel att en myndighet som har egna EU-medel ska få pengar från partnerskapen, säger Andreas Unger (M), som varit med och delat ut fondmedlen.  

Men partnerskapet gav ändå medel till Energipiloten. Ett av skälen är att det kommer att bli betydligt lättare för mindre företag i regionen att söka pengar från Energimyndigheten än från ERUF.

– Det var det som fick bägaren att rinna över tror jag. Pengarna går ju till Gotland rakt av, till att göra olika projekt, säger Andreas Unger.

Partnerskapet som Andreas Unger nämner är det strukturfondspartnerskap för Småland och öarna som Gotland ingår i och som fördelar EU-pengarna. När nu Energipiloten efter mycket om och men kan sätta igång, så tror Andreas Unger att det kan locka andra aktörer att satsa på energiprojekt på Gotland.

– LRF till exempel är intresserat av ett projekt där man lagrar överskottsenergi från vindkraft i vätgas. Vätgasen kan sedan användas som exempelvis fordonsbränsle, säger han. 

Gotland fick även fondpengar till andra projekt. Det som fick mest, 8,5 miljoner kronor, går under namnet Zero och ska hjälpa nystartade gotländska företag att utveckla hållbara affärsmodeller. 8,1 miljoner kronor får projektet Innovationssystem Gotland med syfte att hjälpa medarbetare inom Hälso- och sjukvården att utveckla innovativa idéer. 

Övriga projekt som får medel ur ERUF är Region Gotlands arbete med att skapa en gemensam digital plattform för Gotland. Till det får de 4,5 miljoner kronor. Sist, men inte minst, får RF-SISU Gotland 4,7 miljoner till sitt projekt OUT – Experience Gotland – som ska ge bättre förutsättningar för hållbar utomhusturism på ön. 

– Det är jättespännande, det är ju en form av turism som ökar, säger Andreas Unger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!