235 på lammskallefest med kulturella förtecken
Ögat var gott, det smakar lika gott som lammkött brukar göra. Tungan var också OK, men inte så märkvärdig som jag kanske hade trott. Men kindköttet, det var det allra bästa på hela lammskallen.Isak Bendelin, 16 år, var en av många ungdomar som för första gången har ätit lammskalle. Premiären skedde på lammskallefesten i Östergarn i lördags kväll.200 vuxna och 35 barn och ungdomar utspisades med lammskallar, lammsmäcka och rotmos på kalaset som i år sponsrades av Agenda kulturarv.
Det är nu för fjärde året som vi har gäster från Ösel här på kalaset. I år har 18 personer kommit från ön med våra två vänorter Kotlandi och Koki, berättar Gunnar Bendelin i centrum för bygden och festen.
För året serverades 300 lammskallar i halvor, lammsmäcka och rotmos därtill samt traditonella drycker. Traditionsrikt och med kulturella förtecken gladdes arrangörerna åt den stora uppslutningen med såväl bofasta som Sommarboende på plats.
Vi vill gärna vidmakthålla och föra vidare de gotländska traditionerna och då är det självklart att arrangera en höstfest med lamm, konstaterar Sven Nordberg, ordförande i Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening.
Glada över pengarna från Agenda kulturarv kunde årets fest arrangeras med tydlig kulturell status. det betyder att fortsättning följer på samma tema kommande år.
Traditionell kultur är viktig att bevara. Men det skulle inte gå utan insatser från Östergarnslandets föreningar i samverkan med Östergarns IK och Hembygdsföreningen.
Sven Nordberg, som själv hoppar över lammets öga , men som gärna äter lammtunga med förtjusning och särskilt uppskattar kindköttet, pekar på lammskallefestens möjligheter att skapa samhörighet i bygden.
Lammskallefesten lockar deltagare över generationerna. Vid långborden bänkade sig unga och äldre och bland ungdomarna fanns Isak Bendelin som premiäråt lammskalle.
Det var gott, särskilt kindköttet. tungan var också helt OK liksom ögat. Det smakar som lammkött brukar och kändes inte särskilt konstigt att äta. Jag kommer absolut att äta lammskalle igen. Den här festen ska bli en tradition för mig.
Som vallmor i rött och grönt lyste damernas från Ösel folkdräkter. Gruppen på 18 personer från Östergarnslandets vänorter Kotlandi och Koki deltog som tidigare år i vänortsutbytet som innefattar bland annat företagsbesök.
Under lördagskvällen stod också öselgästerna för lotteriet med vinster i form av lokala ostar, bröd och handstickat, uppträdande med folkdans och musik.
Uppträdde gjorde också Thomas Dahlgren med band som svarade för kvällens dansmusik, samt en dans- och akrobatikgrupp från Östergarns skola.
Det är kul med både akrobatik och dans och vi har tränat länge, berättar Camilla Lundberg och Ejnar Karlsson som båda går i femman, Johanna Wallin och Ida Bouras som båda går i tvåan, och Elin Jakobsson i sexan. Med 800 kronor som tack för uppträdandet kan gruppen nu fortsätta att öva tillsammans med sin lärare i Östergarns skola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!