24 olyckor med rådjur

Rådjursolyckorna ökade med det dubbla i maj jämfört med samma tid ifjol. Hittills i år har 24 hjortdjur blivit påkörda i trafiken. 2006 var siffran 26 för hela året.

Foto:

Gotland2007-05-29 01:07
- Det här är något vi får räkna med, säger Benny Melin, vakthavande befäl hos visbypolisen.

Igår kunde han räkna in det 13:e påkörda rådjuret i maj. Det var i Fole och olyckan inträffade strax före halv tre på eftermiddagen.

Viktigt med vinkelsyn
- Normalt förflyttar sig rådjuren i skymning och gryning men just nu jagar geten iväg fjolårsungen och då rör de sig även mitt på dagen, säger Benny Melin.

- Det gäller att vara observant och ha vidvinkelsyn. Räkna med att de kan dyka upp när som helst och överallt.

Risken att rådjur hoppar ut i vägen finns hela året, men ökar alltså under maj och en bit in i juni. Hittills har ingen person fått några allvarliga skador. Plåtskador på bilar beräknas i genomsnitt kosta 30000 kronor.

- Det är bättre att ta kollisionen med rådjuret än att väja och köra i diket, säger Benny Melin.

Stammen ökar
Exakt hur stor rådjursstammen på Gotland är idag är det ingen som vet.

Ett par tusen djur säger en del. Uppemot 5000 djur säger andra. På jägarförbundet varnade man i vintras för att siffran kan vara uppe i 10000 om 10 år.

- Vad vi säkert vet är att den kommer att öka, säger Gert Jacobsson, viltvårdare vid Gotlands skarpskytte och jägargille, anställd av Svenska Jägarförbunden.

Oavsett vad olika grupper på ön tycker så kommer rådjuren att bli fler och fler, menar han.

Viltolyckor på våren när de unga rådjuren söker sig nya hemområden är något vi får räkna med. Som bilist gäller det att vara extra uppmärksam.

Trädgårdsbesök
Rådjursbesök i trädgårdar lär också bli allt vanligare.

Länsstyrelsen har fått en hel del samtal om detta. Det har varit folk som upprörts över att rådjur ätit upp deras tulpanlökar och de som oroats över att orkidéer blir rådjursmat.

Men detta är frågor som ligger utanför myndighetens ansvarsområden. Rådjursstammens utveckling är inget man lägger sig i.

-Det är inget vi ska styra över, säger Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdsavdelning.

164 djur sköts i fjol
Det är inte som med älgar, där länsstyrelserna har till uppgift att se till att stammarna hålls på en viss nivå.

- I län som har älg ligger på länsstyrelsen att besluta hur många djur som får skjutas inom olika områden. Men så är det inte alls med rådjur eller annan småvilt. Det är markägaren eller jakträttsinnehavaren som avgör hur mycket som ska skjutas, säger han.

Under fjolåret sköts 164 rådjur på Gotland.

Det är det antal som inrapporterats till Jägarförbundet.

- Vi får in rapporter från våra medlemmar, men man kan räkna med att betydligt fler djur än så har skjutits. Kanske det dubbla, säger Gert Jacobsson.

Jakt hela hösten
Rådjursjakt får bedrivas i stort sett hela hösten och en bit in på vintern.

- Bockjakten börjar den 16 augusti, då är det enbart handjur som får skjutas, säger Gert Jacobsson. Från mitten av september får man även skjuta killing och från 1 oktober till och med sista januari är det tillåtet med jakt på alla djur.

I jaktlagen står bland annat:

§5 Var och en ska visa viltet hänsyn. Viltet får inte ofredas och heller inte förföljas annat än vid jakt. Förbudet hindrar dock inte att lämpliga åtgärder vidtas av markinnehavare i syfte att motverka skador av vilt

§7 Om det på grund av viltbestånds storlek finns påtagliga risker för trafikolyckor eller för allvarliga skador av vilt får den myndighet som regeringen bestämmer besluta om jakt för att förebygga eller minska dessa risker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om