252 kommuner har billigare vatten än Gotland

Totalt 252 svenska kommuner har lägre VA-taxa än Region Gotland. Det visar en stor jämförande undersökning – och frågan är ett glesbygdsproblem

Kostnaderna för vatten- och avlopp ökar.

Kostnaderna för vatten- och avlopp ökar.

Foto: Christine Olsson/Scanpix

Gotland2019-10-29 19:30

I februari beslutade regionfullmäktige att höja den gotländska vatten- och avloppstaxan med sex procent. Mellan 2018 och 2019 var ökningen strax över två procent. Orsaken till höjningarna är att Region Gotland gör stora investeringar i det kommunala VA-nätet, där nya ledningar från vattenverket i Kvarnåkershamn till Visby är nästa steg i utbyggnaden.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Kostnaderna för vatten- och avlopp ökar snabbare än den generella prisutvecklingen. Kommuner i glesbygd och i kustområden betalar högre taxor och det gör också boendet dyrare.

– De utgör en del av fastighetsägarnas allmänna kostnadsbild. Det påverkar hyrorna, säger Hans Dahlin.

I snitt har priset för vatten- och avlopp ökat med 14 procent de senaste fem åren. Det är betydligt mer än den allmänna kostnadsbilden. Kostnaderna delas av alla som har kommunalt vatten och avlopp. Landets lägsta kostnader finns i Solna stad, högst taxa har Ockelbo kommun i Gästrikland. Nils Holgersson gruppen består av representanter från Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges allmännytta, SABO. I framtiden väntas klimatanpassning av VA-systemen kosta, organisationerna vill ha debatt om vem som ska betala den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!