Risken finns att Gotland blir betydligt mörkare.Totalt handlar det om runt 500 gatlyktor på enskilda vägar och cirka 2 000 på statliga vägar som nu riskerar att försvinna.
- Stolparna är ofta ruttna och de är kreosotimpregnerade. Armaturerna är gamla och elinstallationerna i så dåligt skick att de är direkt livsfarliga. Ofta är de utdömda av GEAB som är elsäkerhetsansvarig, uppger trafikingenjör Lennart Klintbom på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Om lamporna skulle bytas ut skulle det innebära en kostnad bara på de enskilda vägarna på runt 11 miljoner kronor, att plocka ned dem blir betydligt billigare, knappt en halv miljon kronor förutom drift- och underhållskostnader. Dessutom förbjuds kvicksilverlampor, som är den vanligaste utomhusbelysningen, nästa år. Möjligen kan de stolpar som är av metall bli kvar.
Enligt uppgifter på regionens hemsida är det 2015 definitivt stopp för kvicksilverlampor. På de vägar som sköts av regionen för Trafikverkets räkning finns drygt 2 000 gatlyktor. De flesta är i så dåligt skick att de bör tas bort. Det betyder att totalt sett kan 2 650 ljuspunkter, på enskilda och statliga vägar, försvinna. Men enligt Lennart Klintbom finns det fortfarande hopp.
-Det är inte klart ännu, vi har lämnat en lista till Trafikverket på vilka gatlyktor det handlar om och ännu inte fått något riktigt svar på hur de kommer hantera detta.
Enligt Lennart Klintbom så plockar regionen inte aktivt ner några gatlyktor utom i de fall när det är absolut nödvändigt av säkerhetsskäl.
-Det är bara när de är utdömda, säger han.
Inte heller kommer man att plocka bort de lampor som är av kvicksilver - så länge de lyser vilket max kan vara i fyra år, därefter brukar de gå sönder. Några nya kvicksilverlampor får man efter årsskiftet inte köpa in.
Belysningen på enskilda vägar, men även på statliga vägar, kan fortsätta att lysa om någon, enskild eller genom en förening, går in och tar ansvaret.
-Det har man gjort i exempelvis Vänge där man gick ihop i bygden och startade ett Leader-projekt. Idag lyser där nu en solcellsdriven lampa. Det kan faktiskt bli så att det blir till något ännu bättre än det är i dag med gamla lampor, säger Bertil Klintbom som hoppas att det inte slutar med att så många som 2 650 lampor släcks på Gotland.
Texten uppdaterad 2014-11-28.