En anställd vid regionen har anmält 27 fall av kränkande särbehandling, och en förutredning har konstaterat att 6 av dessa 27 situationer bör göras en fullskalig utredning på. Men den anställde, som nu har sagt upp sig, vill inte medverka i en fullskalig utredning oavsett resultat på förutredningen.
I ett PM framgår att rekommendationen att gå vidare med en fullskalig utredning i sig inte innebär en värdering huruvida situationerna faktiskt har utgjort kränkande särbehandling.
Förvaltningen som berörs hänvisar till medarbetarundersökningen som gör gällande att 98 procent av medarbetarna som svarat på enkäten upplever att de varit fria från kränkande särbehandling.
”Utifrån de goda resultaten i den årliga medarbetaruppföljningen bedöms inte risker för ohälsa i arbetsmiljön föreligga.”
”Den organisatoriska- och psykosociala arbetsmiljön uppvisar ”gröna värden”, såväl på avdelningen som på förvaltningen som helhet. Konflikter som påverkar arbetet negativt, vilket tidigare varit ett utvecklingsområde, har gått fram och visar nu grönt värde. Vidare känner en mycket stor majoritet av medarbetarna sig respekterade av sin chef och av sina kollegor...”
Ett utvecklingsområde som däremot finns är den upplevda stressnivån i arbetet.
Samtal kommer att hållas med två namngivna chefer på förvaltningen, samt chef på annan förvaltning som också namngetts. I övrigt avslutas ärendet.