Året som gått
Gotlands regemente är Sveriges nyaste förband. Det upprättades den 1 januari 2018 och kommer under en uppbyggnadsperiod att växa såväl vad avser förmågor och inte minst anställda. Exakt två år senare sker den hittills största ökningen.
Då överförs 160 personer från stridsgrupp Gotland, som hittills organisatoriskt hört till P 4 Skövde, formellt till Gotlands regemente. De har dock funnits på Gotland sedan tidigare.
– I januari kommer vi att vara totalt 270 anställda på P 18, av dessa är 40 civila tjänster och 230 militära, sammanfattar HR-chefen Pia-Maria Larsson.
– Då är alla på plats på P 18 som är planerade. Men vi har en del vakanser framöver, främst soldater. Vi har 100 vakanser att fylla ut varav 70 soldater.
Därmed är förbandet redan en av öns större arbetsplatser, trots att det befinner sig i ett uppbyggnadsskede.
Försvaret söker kontinuerligt olika kategorier anställda. Vad gäller placeringsort Gotland finns för närvarande en rad olika befattningar öppna för ansökan. Det gäller närstridsledare, bärgarsoldat, radartekniker, it-säkerhetschef, stridsledningsofficer, kvartermästare, underrättelsebefäl, bekämpningschef med flera kategorier.
– Det som ligger ute nu är mycket militär tjänster, soldater och officerare. I dagsläget har vi bara en civil tjänst ute, sektionschef inom logistik och förnödenhetstjänst, konstaterar Pia-Maria Larsson.
Framöver blir det dock bland annat tjänster inom sjukvården när en egen företagshälsovård ska etableras. Den är under uppbyggnad. Läkare, sjuksköterska, psykoterapeut är kommande tjänster som hör till denna sektor.
Vilka tjänster har ni svårast att besätta?
– Det vi ser brist på är officerare, och det gäller inom hela Sverige.
En ökad värnpliktsutbildning hör till de åtgärder som kommer att genomföras för att säkerställa dessa tjänster på sikt. Enligt regementschefen Mattias Ardin hoppas man komma upp till 250 stycken till 2025.
– Sen tror vi att vissa är bristyrken generellt men där vi inte försökt ännu. Läkare är ju svårrekryterat, det räknar vi med, säger Pia-Maria Larsson.
Detta är rekryteringsläget för vad som gäller enligt dagens ekonomiska ramar och inriktningsbeslut.
– Nu väntar vi in ett nytt försvarsbeslut (under 2020), vad det får för konsekvenser, om det blir fler tjänster. Det här är en verksamhet där det händer mycket, framhåller Pia-Maria Larsson.