30 000 kronor till mobbad 10-åring

Skolan borde ha gjort mer för att förhindra mobbningen. Det skriver Gotlands tingsrätt i domen i det uppmärksammade mobbningsfallet i Stenkyrka.Gotlands kommun döms att betala 30 000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-04-08 04:00
Domen föll i går. Och den är en tydlig seger för Beo, Barn- och elevombudet, och den då 10-årige pojke som mobbades svårt i Stenkyrka skola hösten 2006.

"Lagen fungerar"
- Jag är nöjd. Det är en tydlig och seröst skriven dom. Den visar att lagen fungerar och den ger mig stöd i det fortsatta arbetet mot mobbning och kränkning av barn, säger Beo, Lars Arrhenius, som är den som sett till att Stenkyrkaärendet blivit prövat av domstol.
Tingsrätten slår i domen först fast att pojken verkligen blivit kränkt.
"Det är utan minsta tvekan klarlagt att NN varit utsatt för mobbning, dessutom av allvarligt slag", står det.

Stor omfattning
Mobbningen har bestått av såväl fysiska som psykiska kränkningar av stor omfattning. Och förövare har i dessa fall varit andra elever, konstaterar domstolen vidare.
Skolan blev tidigt medveten om att 10-åringen utsattes för kränkningar och man utredde det och satte in åtgärder.
Men enligt tingsrättens bedömning gjorde man inte tillräckligt. Man utredde inte tillräckligt och man vidtog inte relevanta åtgärder.
Enligt Lars Arrhenius var vissa åtgärder rent olämpliga och innebar i sig en ytterligare kränkning av 10-åringen.
Han syftade främst på det kontrakt pojken fick underteckna och där han lovade att berätta för en vuxen så fort han blev retad eller knuffad i skolan.

Kommunen har brustit
Tingsrätten håller med Arrhenius här. "Det kan inte uteslutas att NN måste ha upplevt det som att det var han som av skolan ansetts som upphovsman till problemen", skriver man.
Genom att på så sätt skuldbelägga pojken kan skolan ha utsatt honom för ytterligare kränkning och därmed överträtt lagen, menar domstolen.
Tingsrätten slår således fast att skolan/Gotlands kommun brustit, och överträtt lagen om förbud mot kränkande behandling av barn, i två hänseenden.
Dels för att man inte utrett och åtgärdat de kränkningar pojken utsattes för av andra elever tillräckligt och dels för att man själv utsatte honom för kränkning.
Beo hade yrkat på ett skadestånd på 40 000 kronor, men tingsrätten fastställer det till 30 000 kronor. Trots det är han nöjd med domen och ser inga skäl att överklaga.

Missnöjd jurist
Gotlands kommun är däremot mindre nöjd.
- Spontant tycker jag att man tagit för lättvindigt på beviskraven. Man har trott på pojken fullt ut och pekar i domen i princip ut samtliga Stenkyrka skolas elever som förövare. Barn talar faktiskt inte alltid sanning, säger kommunjuristen Patrik Pettersson, som var kommunens ombud vid rättegången.
Han efterlyser också mer konkreta krav på vilka åtgärder skolan borde ha satt in.
- Jag skulle vilja veta mer exakt vad det åligger skolan att göra, jag vill ha en större precision, säger han.

Kan överklaga
Det blir barn- och utbildningsnämnden som beslutar om domen ska överklagas eller ej.
Beslutet tas vid sammanträdet den 14 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!