30- och 40-talisterna är en målgrupp för Gotlandshems lägenheter vid Gustavsvik

Gotlandshem riktar in sig på kategorien 55+ för de lägenheter som ska uppföras vid Tall-udden vid Gustavsvik. En enkät har genomförts med sådana som är 55+ och som står i Gotlandshems lägenhetskö.
­ Mängder med synpunkter har kommit in. Ett stort önskemål är att ha en gemensamhetslokal. Många är också mycket positiva till att bo ihop med jämnåriga, säger Gotlandshems vd Carl Eklund.

Gotland2003-12-09 04:00
Ett underlag till detaljplaneförslaget för Talludden har nu plockats fram. Om det inte blir några överklaganden så räknar man med att planen kan antas om ett år, och Gotlandshems tekniska chef, Lena Ragnar, tror i så fall på att byggstart kan bli under våren 2005.
­ Varje hus får fyra lägenheter. Det blir tvåor och treor och sedan blir det en 4-5:a i varje hus. Hur många lägenheter det blir är inte helt klart ännu. Beroende på om vi får plats med fem eller sex huskroppar så blir det 20 eller 24 lägenheter, säger Lena Ragnar.
<span class=MR>Tvåvåningshus </span>
Gotlandshems lägenheter ska uppföras på den södra sidan om den väg som går upp från Snäckgärdsvägen. Men man kan inte räkna med havsutsikt från lägenheterna. Kvaliteten är att ha nära till havet, säger Lena Ragnar.
Det blir alltså tvåvåningshus precis som Gotlandshem ska ha på A7. Husen blir i Gotlandsstil, putsade stenhus med tegeltak. Intentionen är också att bevara så mycket som möjligt av de träd som finns. Exakt var husen ska stå på markområdet är inte klart. Diskussioner förs med stadsarkitektkontoret.
Hyresnivån hoppas Gotlandshems vd Carl Eklund ska bli i nivå med den som gäller för de 44 lägenheter som Wisab nu uppför för Gotlandshems på A7. Där ska en tvåa kosta 4 850 kronor i månaden och en fyra 5 850 kronor. Men Lena Ragnar tror att det kan bli något dyrare.
<span class=MR>Värme från havet</span>
­ Det beror på att vi inte kan få fram fjärrvärme till Talludden. I stället kan bli det bli havsbaserad värme. Kommunen ska söka EU-stöd för uppvärmningen av både våra och Peabs lägenheter på Talludden, säger Lena Ragnar.
Att det blir tvåvåningshus innebär att det inte blir hiss i husen. Det är först från tre våningar och uppåt som man i dag är skyldig att ordna med hiss. Men om blivande hyresgäster tillhör gruppen 55+, behöver man inte ha hiss då?
­ Nej, 55+, det är inte att kunna nå alla lägenheter med hiss. Men med enkla åtgärder ska man kunna bo kvar om någon blir handikappad. Dessutom är det bara hälften av lägenheterna som man måste gå i en trappa för att nå, säger Lena Ragnar.
<span class=MR>Investeringsbidrag</span>
Men det finns ett avgörande ekonomiskt skäl till varför det inte blir hiss. Det kostar för mycket. Man får inget statligt investeringsbidrag om hyran överstiger 900 kronor per kvadratmeter och år. Samma sak gäller en gemensamhetslokal eller garage.
­ Så när det gäller önskemålen om en gemensamhetslokal är det osäkert om det blir någon. Men vi reserverar plats i planen för en sådan lokal, säger Lena Ragnar.
I den enkät som har gjorts med intresserade i gruppen 55+ så finns gemensamhetslokal högt på önskelistan.
Bra tycker man också det är om man kan få bo ihop med jämnåriga.
<span class=MR>Gärna i samma ålder</span>
­ Man ser det som ett plus att få umgås med andra i samma ålder. Många är också positiva till att göra lite grann själva, exempelvis klippa gräs och att ha någon enklare form av självförvaltning, säger Carl Eklund.
­ Vi har också frågat om man vill hyra garageplats för 500 kronor i månaden. Alla av de tillfrågade svarar ja. Men man vill gärna att man från sin lägenhet ska kunna ha uppsikt över sin garageplats så att man upptäcker om någon försöker göra inbrott i eller stjäla bilen, säger Lena Ragnar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om