I snålblåst och regn inleddes under tisdagen ytterligare en del av Aurora 23. Brittiska marinsoldater sattes i land för att öva tillsammans med 32:a hemvärnsbataljonen och förband från Norrlands dragonregemente, K 4.
Britterna kom från amfibieattackfartyget HMS Albion som låg en bit utanför kusten. Med hjälp av två trupptransportbåtar kördes de in i Kappelshamnsviken där de sedan hoppade i gummijollar som körde in dem till stranden vid Bläse kalkbruksmuseum. Väl på stranden krängde de på sig sina tunga ryggsäckar och sina vapen och med en hemvärnssoldat i täten tog de sig upp till museet. Där väntade transporter som skulle ta dem vidare men exakt vad de skulle göra under de dagar de blir kvar på ön hade menige marinsoldaten Sam Arndale, 22, ännu inte fått reda på.
– Vi har inte fått så mycket information eller order än så länge. Det kommer vi att få när vi kommer till vårt högkvarter som vi ska till nu. Vi kommer att jobba i små team och öva tillsammans med er för att hjälpa er att försvara er från anfall från land eller från luften, säger han där han står lätt framåtlutad för att kompensera för den tunga ryggsäcken.
Sam Arndale tycker att Aurora har fungerat väl hittills och för hans del återstår två faser i övningen: några dagar på Gotland, därefter ska han vidare till Stockholm.
– Att öva tillsammans är enormt viktigt, särskilt nu när det är mycket som pågår i Östersjön och i Norden och med händelserna i Ukraina, säger han och passar på att berömma svenskarna för deras nästan felfria engelska.
På plats under övningen fanns inte bara de aktiva hemvärnssoldaterna utan även en hel del andra personer i uniform. Blågula ärmbindlar signalerade att de inte deltog aktivt utan bara observerade. En av dem var övningsledare Thomaz Hardingz som berättade varför britterna kommit till Gotland.
– De är underställda hemvärnsbataljonen för att lösa hemvärnets tilldelade uppgifter här på Gotland med den expertis de har och som hemvärnet vill ha, säger han och fortsätter:
– De ska skydda och bevaka viktiga infrastrukturella platser som är identifierade som viktiga för det fortsatta skyddet av Gotland. Skydda och bevaka, klassiska hemvärnsuppgifter.
Även Tomaz Hardingz understryker vikten av att öva tillsammans med soldater från andra länder.
– Det är jätteviktigt. Dels för att vi har det här samarbetet med andra länder men också för att vi lär oss av varandra, från högsta ledningen till sista soldaten.