"Utvisning vore ett oerhört slöseri med skattepengar"

Just nu råder stopp för utvisningar till Afghanistan. Samtidigt riskerar ett 30-tal unga män på Gotland utvisning om de inte får en fast anställning innan december. Nu har regionen utsett en samordnare för att hjälpa dem.

"Att inte ta till vara på de här personerna (som berörs av gymnasielagen) är rent samhällsekonomiskt väldigt märkligt", säger Maud Haag, som är projektledare för ”Etablering på arbetsmarknaden”.

"Att inte ta till vara på de här personerna (som berörs av gymnasielagen) är rent samhällsekonomiskt väldigt märkligt", säger Maud Haag, som är projektledare för ”Etablering på arbetsmarknaden”.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-10-08 07:09

I mitten av september beviljades Region Gotland projektstöd från länsstyrelsen för att hjälpa de unga män på Gotland som beviljats tillfälligt uppehållstillstånd i och med gymnasielagen.

Tiden är knapp. För innan den 12 december måste den här gruppen män lyckas ordna en fast anställning, samt kunna uppvisa en lönespecifikation, annars hotas de av utvisning. Majoriteten av dem kommer att skickas till Afghanistan, ett land de inte satt sin fot i då de vuxit upp som statslösa i Iran.

– Så klart är det stressande, både för oss och de här unga männen. Situationen som råder i Afghanistan gör dem inte mindre stressade, säger Maud Haag, som är samordnare för projektet ”Etablering på arbetsmarknaden”.

Det var år 2018 som regeringen införde den omskrivna gymnasielagen. Den innebar att ungdomar som kom till Sverige hösten 2015, och som fick avslag på sin asylansökan på grund av uppskriven ålder, kunde ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

I juni tog personerna i den här gruppen studenten. Det betyder att över tre månader redan har gått, och att knappt tre månader återstår innan tiden runnit ut.

– Om man bortser från det rent humana i att låta dem stanna, är det även ett oerhört slöseri på skattepengar om de skulle utvisas. De har varit här i sex år och staten har kostat på dem utbildning. Att då inte ta till vara på de här personerna är rent samhällsekonomiskt väldigt märkligt, säger Maud Haag.

Ett tiotal personer har redan lyckats få fast jobb. Det är de resterande omkring 30 personerna som hon fått i uppdrag att hjälpa. Mycket av tiden har hittills gått åt att försöka komma i kontakt med dem.

– Jag har fått en lista på namn, men det är svårt att nå ut till dem när jag inte har några kontaktuppgifter. Förra veckan var det dock många som hörde av sig.

Kravet från Migrationsverket, för att bevilja permanent uppehållstillstånd, är att personen ska vara garanterad arbete i minst två år. Tjänsten måste inte vara på heltid men det finns ett minimikrav på 13 000 kronor i lön innan skatt, om personen har en hyra under 4 000 kronor.

– Personerna måste söka jobbet själva. Men så fort de fått minsta intresse från en arbetsgivare kan jag kopplas in. Då ringer jag upp arbetsgivaren så att vi kan träffas. Jag hjälper till med reglerna och alla papper som ska in, säger Maud Haag.

Arbetsgivare som är intresserade av att rekrytera, men som inte kommit i kontakt med någon av de unga männen, kan själva kontakta Maud Haag så kan hon matcha ihop parterna.

– Majoriteten av de här männen är väldigt ambitiösa. Allt de vill är att jobba och få en vanlig vardag. De flesta har redan haft timanställningar.

Vad som händer dem som inte lyckats ordna ett fast jobb innan den 12 december är oklart. Sedan i somras råder tillfälligt stopp för utvisningar till Afghanistan, då säkerhetsläget i landet blivit allt sämre efter att talibanerna tagit över styret. Migrationsverket har därför också infört ett beslutsstopp, vilket gör att inga nya beslut om av- eller utvisning kommer att fattas tills vidare.

– Jag är betydligt mer hoppfull än i våras, men det vore ett under om samtliga 40 lyckas få fast jobb, säger Maud Haag och avslutar:

– Samtidigt undrar jag hur någon ens kan tro att det snart kommer att ordna upp sig i Afghanistan?

Gymnasielagen

Gymnasielagen antogs år 2018. Den gjorde att personer som hade fått, eller annars skulle få, ett beslut om utvisning kunde få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Ett av kraven för att omfattas av lagen är att personen skulle ha kommit till Sverige innan den 25 november 2015.

Gymnasielagen kräver även att personen måste ha skaffat ett fast jobb, som hen är garanterad i två år, senast sex månader efter studenten. Annars väntar utvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!