300 arbetslösa öbor kan få jobb

En viss ljusning för 2006 och att sysselsättningsökningen tar fart första delen av 2007.
Så sammanfattas prognosen för den gotländska arbetsmarknaden av länsstyrelsen och arbetsförmedlingen.
Just nu är 4,7 procent eller 1 700 personer av öns befolkning mellan 16 och 64 år arbetslösa.

Gotland2005-06-01 06:00
I höstprognosen kommer nedläggningen av P 18 att märkas mer eftersom det rör sig om många som slutar 1 september.
En positiv nyhet är att cirka 300 arbetslösa gotlänningar kan komma ut på arbetsmarknaden genom de extraresurser regeringen skjuter till. Resurserna kommer att användas till anställningsstöd så att långtidsarbetslösa kan börja arbeta, till en börja med i ett halvår.
- Många gotländska företagare som står i valet och kvalet att anställa bestämmer sig förhoppningsvis när det extra stödet finns, säger Johann Malmström, strategisk chef på länsstyrelsen med inriktning på arbetsmarknad.
Han tror också det kan komma fler liknande åtgärder från regeringen framöver.

Utan jobb länge
Enligt arbetsförmedlingens chef Tina Ersson kommer dessa pengar extra lägligt eftersom ön har hög arbetslöshet och många har varit utan jobb länge och nu kommer en åtgärd framför allt för dem.
- Arbetsgivare som eventuellt tidigarelägger nyanställningar samt utlokaliseringarna till Gotland kan sätta den fart på arbetsmarknaden som vi så väl behöver, säger Tina Ersson.

Stort tryck på byggsidan
Inom öns näringsgrenar är det väldigt tryck bland annat på byggsidan och inom flera yrkesområden är det viss brist till exempel av murare, vvs-montörer, plåtslagare och målare.
Inom handel fortsätter trenden inom dagligvaruhandeln att de stora lågpriskedjorna ökar sin marknadsandel medan småbutiker tappar både kunder och omsättning. De flesta inom handeln är deltidsanställda kvinnor och det finns gott om arbetskraft.
Inom fackhandeln ökar konkurrensen från handel över Internet.
- Folk går och ser på varor i fackhandeln, sen går de hem och beställer varorna cirka 20 procent billigare genom e-handel, säger arbetsförmedlare Jan Muthas.

Fler jobb i kommunen
Han tar också upp den kommunala arbetsmarknaden och tror att det blir betydligt flera tjänster som kommer att utföras på entreprenad i framtiden, inte bara inom vård och omsorg.
Enligt den Almibarometer som nyligen offentliggjorts krävs upp till 20 000 fler företagare om året för att länens näringsliv skall överleva.
Nyföretagandet i landet kommer att öka enligt de flesta Almikonsulenterna. Största ökningen bedöms ske i Jämtland och Norrbotten och därefter Östergötland, Gotland, och Västmanland.
Fakta/ Här finns jobbHär finns det gotländska jobb nämligen som byggnadsträarbetare/inredningssnickare, allround byggnadsarbetare, målare, plåtslagare, murare, plattsättare, vvs-montörer, distriktssköterska specialistläkare, läkare i allmänmedicinsk tjänst, företagssäljare, ingenjörer inom anläggning/väg och vatten, byggnad/samhällsbyggnad, lärare grundskolan 4-9, förskol-lärare, lastbilsmekaniker, maskinbefäl, och jurister.
Här är det överskott på arbetskraft nämligen som bokförings- och redovisningsassistent, sekreterare, kontorist, fastighetsskötare, vaktmästare, driftstekniker-ADB, nätverkstekniker/IIT-tekniker, PC-samordnare, programmerare, webdesigner, webmaster, undersköterska, vårdbiträde, försäljare/dagligvaror, intervjuare/telefonförsäljning, callservice/rådgivning, receptionist, lärare 1-7 matematik och 1-7 övriga ämnen, barnskötare, montörer bland annat el-tele, dataservicetekniker, tele.- och elektronikreparatör, köks- och restaurangbiträde, lastbilsförare, färetagsekonom. informatör, journalist, personalhandläggare.
Källa: Prognos för gotländsk arbetsmarknad maj 2005 - juni 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om