300 djur måste säljas

I går kom det definitiva beskedet från Hassela Gotland.
Djurparken i Alskog stängs och de 300 djuren säljs.
De fyra anställda på djurparken har varslats om uppsägning från 1 december.

Gotland2005-11-30 06:00
Personalen informerades vid ett möte i Klintehamn i går. Situationen var känd sedan en tid och alla visste vad som var att vänta.
Man visste att mer pengar måste in i verksamheten, och både de anställda och ägarna har försökt få in en ny finansiär eller någon form av bidrag. Men utan resultat.
- Vi har sökt överallt, hos myndigheter och organisationer men ingen har varit beredd att ställa upp, säger Sanna Jansson, föreståndare på djurparken.

De flesta har kommunala bidrag
Sanna Jansson har varit med ända sedan djurparken startade 1993 och hon fortsatte som föreståndare när Hassela tog över för fyra år sedan.
Gårdagens definitiva besked om nedläggning var tungt att ta emot.
- Ja, det är verkligen jättetråkigt. Det känns tungt inte bara för mig utan jag tänker även på Gotland som förlorar ett attraktivt turistmål, säger hon.
Hon tycker det är litet konstigt att inte Gotlands kommun kunnat gå in med bidrag till verksamheten.
- De allra flesta djurparker på fastlandet har kommunala bidrag. I en del kommuner handlar det om ganska många miljoner kronor, säger hon.

Kameler och strutsar
Nu handlar hennes engagemang och omsorg dock om att ordna det så bra som möjligt för djuren. Hon och den övriga personalen har en hel del kontakter med andra djurparker och förhoppningen är att få till stånd en försäljning ganska snart.
- Men 300 djur gör man sig inte av med i en handvändning, tillägger hon.
De 300 djuren i Alskogs djurpark är av 40 olika arter. Störst är kameler, antiloper och strutsar och minst i storlek är marsvinen och småaporna.
- Åtminstone en del av dem kommer nog inte att fira jul på Gotland i år, säger Sanna Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!