300 gotlänningar visar att lantbrukare är friska

Är du man? Bor du på landet? Och är du dessutom lant-
brukare?
Grattis!
Då har du goda förutsättningar för att få leva med
glädjen av en god hälsa.
300 gotlänningar deltar i det forskningsprojekt som visar
att lantbrukare är friskare än andra.

Gotland2003-04-11 04:00
Huvudbyggnaden vid Suderbys i Västerhejde liknade på många sätt en vårdcentral under torsdagen. De stora rummen fylldes med medicinsk utrustning och test-apparatur. Närmare 300 gotlänningar hade kallats hit för att genomgå en omfattande hälsokontroll.
Alla som undersöktes var män, alla bodde på landet och alla hade de genomgått denna hälsoundersökning för tolv år sedan.
Då, för tolv år sedan, valdes de ut för att delta i ett forskningsprojekt som skulle ta reda på varför män på landsbygden - och då särskilt lantbrukare - på flera sätt visade sig må mycket bättre än män i städerna. Medicinsk statistik visade att de inte drabbades av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, rygg- och ledbesvär och psykiska problem lika ofta som andra.
<span class=MR>Spännande resultat</span>
Doktor Anders Thelin leder projektet "frisk av jobbet". Trots att man ännu inte har kommit i mål med hela undersökningen kan han redan se en lång rad intressanta resultat som har stärkt den ursprungliga hypotesen om att det är något med livet på landet som får män att må gott:
- De undersökta männen på landet har haft bättre överlevnad än den referensgrupp som man hade i städerna.
- Lantbrukare äter fetare mat än andra män, men visar sig ändå ha bättre blodfetter än vad män i samma ålder har överlag. Forskarna tror att detta beror på att de rör sig mer än andra.
- Lantbrukare har mer ont än andra i ryggar och höfter. Ändå söker de inte vård och blir sjukskrivna lika ofta för dessa besvär.
­ Det borde vara intressant för Göran Persson i dessa tider när sjuktalen ökar. För vad är det som gör att vissa blir sjukskrivna, medan andra går vidare som förut, trots att de har samma besvär, funderar Anders Thelin.
<span class=MR>Helt fel</span>
När projektet inleddes föreställde man sig att lantbrukarna var friskare och behövde mindre vård därför att de levde ett liv med bättre sociala nätverk och mindre stress. Det var fel, det har man kunnat konstatera i dag. Lantbrukarnas psykosocial miljö var snarare sämre än andras.
­ Sociala och kulturella faktorer tycks inte ha den påverkan som vi först trodde. I stället framträder det allt tydligare för oss hur viktigt det är med fysisk aktivitet, säger Anders Thelin.
Anders Thelin vill efter sina undersökningar slå hål på föreställningen om att ensamstående män på landet är en riskgrupp som mår både fysiskt och psykiskt sämre än andra:
­ Så är det inte! De här männen mår bra. Hade vi undersökt en grupp med ensamstående män i en storstad så skulle resultaten bli helt annorlunda. I landsbygdskulturen tycks det finnas värden som kompenserar detta med att man lever ensam.
Den uppföljande hälsoundersökningen som gjordes i går syftar till att ge undersökningen en bättre stadga, men också ge en bild av utvecklingen. Och utan att ha utvärderat resultatet kan Anders Thelin konstatera att det har hänt mycket på senare år:
­ Då, för tolv år sedan, då kunde jag knappt hitta någon lantbrukare som var skild. I dag finns det gott om dem. Många skillnader håller på att jämnas ut och bönderna blir allt mer som oss andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om