300 specialpedagoger från hela landet till ön
Hur ska vi vuxna stödja barn, ungdomar och unga vuxna, så att de kan växa som lärande människor trots olika förutsättningar i livet?En del svar, tips och råd hoppas arrangörerna av specialpedagogiska veckan kunna förmedla nästa vecka.
Foto: Tommy Söderlund
- Vi på Gotland ordnade en sådan här vecka för tio år sedan, på uppdrag av Svenska förbundet för specialpedagogik. Det var väldigt uppskattat och de har legat på oss om att göra det igen, berättar Eva Valentinsson, ledamot i föreningen.
"Veckan" pågår i dagarna tre och invigs på måndag av landshövding Marianne Samuelsson. De cirka 35 personer som deltar alla tre dagarna bjuder hon också på middag samma kväll.
Gotlandsdag
- Måndagen blir en Gotlandsdag. Bengt Grandelius, psykolog och författare som bor i Vallstena, kommer att föreläsa om att sätta gränser som ett villkor för växande. Och Anna Derwinger, psykolog och bosatt i Västerhejde, kommer att tala om minnet och hur det går att träna upp det, berättar ordförande Åse Liljeroth-Carlsson.
Under tisdagen kommer ungefär 300 personer att bänka sig på Borgen för att lyssna på barnpsykiatrikern och överläkaren Svenny Kopp när hon talar om neuropsykiatriska funktionshinder, som till exempel adhd. Hon kommer att fokusera på flickorna som ofta glöms bort. Många flickor med adhd får aldrig någon diagnos eftersom de oftast inte har ett lika utåtagerande sätt som pojkar med adhd.
- Här har Barnnätverket i Gotlands kommun köpt 200 platser för att ge anställda i olika förvaltningar möjlighet till fortbildning. Psykologer, specialpedagoger, lärare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper kommer att få möjlighet att veta mer i ämnet. Det behövs mycket mer kunskap om till exempel flickor med adhd, säger Anna Törnberg, som är sekreterare i den gotländska föreningen för specialpedagogik.
Föreläsning
Under onsdagen avslutas specialpedagogiska veckan med en föreläsning av Lisbeth Pipping. Hon berättar hur det var att växa upp med en utvecklingsstörd mamma och sakna den grundläggande tryggheten. Den utvecklingsstörde får ofta stöd, men barnen glöms bort. I dag forskar hon i ämnet och har även skrivit en självbiografi, Kärlek och stålull.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!