3000 kronor per barn i förskolan sparas

Cirka 3000 kronor om året sparas på varje barn i förskolan nästa år. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden på tisdagen. Det ger 8 av totalt 20 miljoner kronor.

Stefan Nypelius, ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att Gotland har färre barn per avdelning jämfört med riket.

Stefan Nypelius, ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att Gotland har färre barn per avdelning jämfört med riket.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-20 10:00

Barn- och utbildningsnämndens internbudget för 2020 omfattar drygt 1,2 miljarder kronor. Regionfullmäktige har beslutat att 60 miljoner kronor ska sparas i år, varav barn och skola måste stå för 20 av dessa miljoner kronor.

– Det motsvarar 13 tjänster men vi ligger fortfarande under medelvärdet på antal barn per förskollärare, säger Stefan Nypelius (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Personaltätheten bland förskolor är 5,1 barn i riket medan siffran på Gotland är 4,5.

 – Vi har haft fler barn i verksamheten förut och återgår nu till hur det såg ut 2013-2014. 

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet avstod från att delta i beslutet. 

– Vi känner att vi inte kan ta ansvar att spara så mycket pengar på bland annat förskolan, sa Jonathan Carlsson (S)

Ett annat argument för att avstå var att de saknade en tydlig konsekvensbeskrivning av effekterna med att spara 6 .miljoner kronor.

– Det är självklart att det kommer att märkas att vi tar bort pengar ur verksamheten, säger Stefan Nypelius.  

Förutom förskolan sparas också pengar på att minska lönebufferten med 7,6 miljoner kronor. En avdelningschefstjänst i förvaltningen avvecklas och en tjänst inom systemadministration återbesätts inte. Skolutvecklingsprojektet PRIO avvecklas vilket sparar fyra halvtidstjänster. 1,1 miljon sparas på att ta bort datorer som inte används och en effektivisering av resursskolorna ger 1,65 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!