311 uppsagda från försvaret
I går blev drygt 300 personer uppsagda från sina arbeten inom försvarsmakten på Gotland. En del har redan hittat nya arbeten, men de flesta har det inte och nu börjar Trygghetsstiftelsens arbete, med att hitta nya sysselsättningar, på allvar.
Den ursprungliga siffran var 570, av dem har dock 180 officerare fått fortsatt anställning inom försvaret. Av de 311 som sades upp i går har 40 personer pensionerats och 70 hittat ny sysselsättning.
- Det kan vara att man har fått anställning, startat eget eller börjat studera, säger Lisa Nordström konsult från Trygghetsstiftelsen.
De uppsagda som har bland annat fått arbete kommer som grävmaskinist i Hultsfred, säljare, trainee på Ikea i Ryssland, platschef på Skanska och smed.
Tio officerare utbildas till poliser, på extra utbildningsplatser som Trygghetsstiftelsen är med och finansierar. De antagna officerarna är dock testade och godkända enligt samma normer som andra polisstudenter. Fyra officerare utbildas till skolledare.
- De har redan väldigt mycket ledarerfarenhet och ska efter utbildning vara rustade för att söka rektorstjänster på Gotland, säger Lisa Nordström.
Några har valt att flytta från ön.
- En hel del som arbetar på regementet kommer ursprungligen från Småland och har gjort lumpen här och trivts så bra att de har stannat kvar. Nu tar de sitt pick och pack och flyttar hem, säger Lisa Nordström.
Många saknar sysselsättning
Majoriteten, cirka 350 personer, saknar dock ny sysselsättning.
- Dels är det officerare som inte velat flytta från Gotland, eller som inte fått nytt militärt arbetet. Dels civil personal som inte fått några erbjudande om nya jobb och som inte vill flytta från Gotland, säger Lisa Nordström.
- Kombinationen hög ålder, ensidig erfarenhet och låg utbildning, gör att det kan vara svårt och kan ta tid, fortsätter hon.
Sedan början av året har Trygghetsstiftelsen arbetat med att hitta lösningar åt dem som nu blivit uppsagda. Under hösten kommer arbetet att fortsätta, enligt ett program som Trygghetsstiftelsen har utvecklat. Allra först får de uppsagda bearbeta det faktum att de förlorat sitt arbete.
- Det är kränkande att vara tvungen att gå. Det är en helt annan sak om man får välja det själv, säger Lisa Nordström.
Personlighetstest
Därefter görs omfattande personlighetstest för att ta reda på straka och kanske i viss mån svaga, sidor. En noggrann kompetensinventering och analys görs av formell erfarenhet, så som utbildningar och funktionell erfarenhet, det vill säga vad personen i fråga i realiteten kan. Sedan är det dags att skriva CV och göra strategier för hur man ska söka jobb.
Lisa Nordström ser ganska ljust på framtiden för de uppsagda.
- Det ser relativt bra ut. Det har varit dystrare förut men nu känns det som ett positivt klimat.
Samtidigt vill hon inte ge någon överdrivet glättig bild.
- De här dagarna vet jag att en hel del människor mår mycket dåligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!