Efter att Attendo Terra Nova under perioder ålagts intagningsstopp på grund av missförhållanden har socialförvaltningen haft ett särskilt fokus på kvaliteten vid öns särskilda boenden. Nu har socialnämnden tagit del av rapporten för 2022.
– Det är en gedigen genomgång. Jag har fullt förtroende för det arbete som kvalitetsavdelningen gör. Vi politiker i socialnämnden har bra koll på hur det ser ut på de särskilda boendena, säger ordföranden Håkan Ericsson (S).
Kvaliteten analyseras med resultat från en enkät bland de boende, antalet klagomål, en sammanställning av antalet avvikelser samt anmälningar enligt Lex Sarah och Lex Maria som gjorts till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).
Under förra året ökade antalet rapporterade avvikelser till 3 205. Vanligaste är fel i läkemedelshanteringen, fall, och bristande omvårdnad och bemötande.
– De allra flesta avvikelserna gäller läkemedel, som ges flera gånger per dag. Det blir många tillfällen, och det är lätt att identifiera vad som är en avvikelse, säger kvalitetschefen Öystein Berge.
För att jämföra särskilda boenden redovisas antalet avvikelser per plats. Vid de privata boendena var antalet avvikelser per plats 6,16, medan det var 3,65 i regionens egna boenden.
– Det är svårt att säga varför antalet avvikelser skiljer mellan privata boenden och egen regi. Men det viktiga är inte antalet, utan vilken typ av avvikelse det gäller och hur boendena arbetar med uppföljningen, säger Öystein Berge.
2021 hade Attendo Terra Nova flest avvikelser per plats. Efter beslut om intagningsstopp granskades verksamheten bland annat med oanmälda besök, handlingsplaner samt intervjuer med medarbetare och chefer. Under 2022 minskade antalet avvikelser, vilket Öystein Berge tror kan bero på granskningen som gjorts och Attendos arbete för att komma till rätta med bristerna.
2022 var det i stället Solrosens serviceboende som hade flest avvikelser per plats, 9,2. Flest avvikelser bland regionens egna boenden hade Tingsbrogården, 7,2. Lägst antal avvikelser hade Hattstugan, 1,2 per plats.
Någon särskild granskning av Solrosen är inte aktuell.
– Det gäller att se vilken typ av avvikelser det är och hur boendet hanterar dem. Solrosen har en transparens i hur man arbetar, och det finns inga signaler om att man inte hanterar avvikelserna på rätt sätt, säger Öystein Berge.
Verksamheten vid flera av de särskilda boenden som granskats kommer att följas upp i år. Bland dem återfinns inte Solrosen. I stället ska uppföljningar göras vid Attendo Terra Nova, Stuxgården, Attendo Regementsgatan, Hemse äldreboende och Iliansgården.
– Vi kommer nog att följa verksamheten vid Attendo Terra Nova under resten av avtalsperioden, säger Öystein Berge.
Som vi tidigare berättat har socialnämnden beslutat att inte förlänga avtalet med Attendo för Terra Nova när det löper ut den 31 oktober nästa år.
Även om över 3 000 avvikelser rapporterades var det dock få händelser som ledde till IVO-anmälningar. Förra året gjordes fem Lex Sarah-anmälningar, varav tre från privata boenden och två från regionens. Tre av dem gällde bemötande och kompetens, en bristande omvårdnad, och en dement som avvikit från boendet.
Tre anmälningar gjordes enligt Lex Maria, två från privata boenden och en från regionen. En anmälan gällde en boende som bad om en Alvedon, men som i stället fick hjärtmedicin av personal. Ett annat ärende gällde boende med trycksår.
Enkäten, som hälften av de boende besvarat, visar att andelen nöjda brukare minskat från 90 till 85 procent. Minskningen följer en nationell trend, men andelen som generellt är nöjda med sitt boende på ön är fortfarande högre än riksgenomsnittet.
Andelen som avgett positiva svar på alla frågor är 70 procent, både för privata boenden och de i regionens egen regi. Även det är en högre andel än riksgenomsnittet.
Det finns dock frågor där andelen nöjda minskat. Missnöjet över att förändringar inte meddelas har ökat. Även missnöjet över att personalen inte har tillräckligt med tid och att man inte får hjälp när man själv vill ökar.
I enkäten ingick även en fråga om ensamhet. 29 procent uppgav att de under pandemin upplevt ett ökat besvär av ensamhet.
I år ligger fokus på att granska hemtjänsten. I granskningen för 2022 svarade 92 procent av brukarna att de var sammantaget nöjda, trots att 465 avvikelser rapporterades. Av dem gällde 194 utebliven insats.