35 nya jobb när Samhall etablerar sig i Fårösund
Samhall AB här på Gotland finns etablerat i Visby (140 anst), Klintehamn (70 anst), Slite (15 anst) och Bunge (30 anst). Nu vill företaget etablera sig på gamla KA 3-området, Kustparken, Fårösund.Samhall-koncernen förlägger sitt lönekontor i Visby och håller just nu på med nyrekrytering av ett 15-tal personer. Lönekontoret kommer att ha ett 20-tal anställda.På torsdagen besökte Samhall AB:s nye vd, Göran Sevebrant, Gotland. Sevebrant har tidigare varit bl a vd för Samhall i Växjö.
I Visbyanläggningen tillverkas möbler till Ikea , fabriken går mycket bra och man tillverkar cirka 1000 bord om dagen.
Ikea:s uppgång påverkar Terranovafabriken mycket, säger Göran Sevebrant.
<span class=MR>Problem i Klinte</span>
Klintehamnsanläggningen med sina 70 anställda har varit ett stort bekymmer för Samhall eftersom tillverkningen där är inriktad på telecomindustrin. När det gick dåligt för telecomindustrin påverkades även Klintehamnsanläggningen. Samhall avskedar dock inte sina anställda i en lågkonjunktur utan försöker istället vidareutbilda dem. När det gäller Klintehamn är dock Samhall-ledningen införstådd med att man inte har lyckats fullt ut med åtgärderna.
Under hösten togs beslut om att Samhall kommer att förstärka personalutvecklingen ytterligare med fokusering på individperspektivet.
I Klintehamn försöker Samhall hitta en ny inriktningen bredare elektronikmontering. Huvuddelen av de anställda i Klinte, 60-70 procent, har dock jobb i dag, enligt Wille Sannegård.
<span class=MR>Förändringar</span>
Den nye vd:n Göran Sevebrant tillträdde den 1 november i fjol och efterträdde Wille Sannegård som nu är informationsdirektör vid Samhall.
Samhall har dessutom ändrat skepnadfrån att ha varit 12 bolag är man i princip ett enda bolag i dag, Samhall AB.
I landet finns det sex regioner. Gotland ingår i region öst med huvudkontor i Stockholm. Chef för arbetsområde Gotland är Edith Bergvall.
Inom samhall pågår nu en stor organisationsförändring där man kommer att minska industriproduktionen (60 procent i dag) och öka tjänsteproduktionen.
Målet är att inriktningen om några år blir 55 procent tjänste- och 45 procent industriproduktion.
Göran Sevebrant påpekar dock att fördelningen kommer att bli något annorlunda på Gotland eftersom det inte finns lika stora förutsättningar att öka tjänsteproduktionen på ön jämfört med exempelvis i stockholmsområdet.
Det gäller att då att styra affärerna till industriproduktionen på Gotland, säger Göran Sevebrant.
<span class=MR>Minskad administration</span>
Samhall AB har också minskat sin administration med 140 personer och man försöker göra samordningsvinster genbom att förlägga koncernens lönekontor i Visby. Det är Samhall Baltic, som hade fem anställda, som nu blir lönekontor med 15-20 anställda. Rekryteringen pågår just nu, enligt Sevebrant.
Samhalls ekonomiavdelning hamnar i Linköping med 25 anställda och huvudkontoret i Stockholm kommer att ha 22 anställda. Sammanlagt har Samhall AB 27000 anställda i landet varav 25000 är arbetshandikappade.
Det har under senare tid varit en debatt om att Samhall importerar material från lågprisländer till sin produktion. Göran Sevebrant påpekar att man i dagsläget är tvungen att importera viss typ av material från utlandet för att kunna hålla konkurrenskraftiga priser på de färdiga produkterna. Enligt Sevebrant är det tio procent av den totala materialkostnaden som importeras från utlandet. Samhalls totala materialkostnad är för närvarande två miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!