350 hälsade "kornorna"

De utsläppta korna sprang, hoppade, stångades och snubblade i glädjeyran över att få komma ut i försommaren. Sedan upptäckte de den stora publiken och tittade lite undrande, men brydde sig inte så mycket om de 350 personer som hade samlats vid Simonarve i Eskelhem för att vara med. Det fanns ju grönt gräs att äta.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-05-11 04:00
- Hej "kornorna", här finns blommor att äta, ropade Nova Engström, två och ett halvt år, och kastade in en maskros.
Hela Eskelhem låg inbäddat i försommargrönska och vattendropparna låg tunga på de små löven efter regnskurarna under natten och morgonen.
I ladugården på den vackra gården hos Gunnar och Inger Wolter vid Simonarve stod 40 mjölkkor och väntade. Det var den stora dagen, den 9 maj, och dags att äntligen få komma ut.

Tipspromenad
Vädret var perfekt för koutsläpp, eller lyckoruset, som det också kallas. Solen tog sig igenom regnmolnen och var inte så stark som den annars kan vara och det var inte så varmt att det blev en chock för korna att komma ut. Det var helt enkelt lagom även om det blåste lite ute på ängen dit de skulle vidare efter den våldsamma glädjedansen utanför ladugården.
Barn och vuxna samlades i god tid för att gå tipspromenad på gården och för att se på de små kalvarna som stod i en bur på gården. Den första frågan var lätt: "Vad kallas det ställe på kossan som mjölken kommer ifrån? Bröst, mjölkcentral eller juver?"
Arla bjöd på mjölk och bulle och informerade om mjölk och alla andra produkter som faktiskt kommer från korna.
Samtidigt arrangerades en tävling om vem som tog den bästa kobilden. Förra året tog Susanne Larsson en fin bild på 502 Lisa, en av mjölkkorna vid Simonarve. Bilden kom att användas i en av Arlas reklambroschyrer och nu fick Lisa komma ut först av alla. Som en primadonna applåderades hon som den vackraste av vackra.
Många barnfamiljer fanns på plats men även mor- och farföräldrar som stod och pratade om hur det var förr. Gamla minnen som nu även barnen får ta med sig i livet.
- Man känner glädje med korna när de får komma ut. Man ser hur glada de blir och då blir man själv så himla glad. Det känns i hjärtat på något vis, sa Inger Wolter.
Det var andra året som paret Wolter bjöd till kosläppet. Förra året kom 500 personer men andra evenemang, som Lillkorpen, gjorde att antalet besökare i år blev mer lagom.
- Vi hade svårt med parkeringsplatser förra året, sa Gunnar Wolter.

Sommartecken
- Det här var precis lagom, andra evenemang och vädret gjorde väl att det kom lite mindre folk i år. Men många är intresserade av det här, inte bara barnfamiljer, här finns folk i alla åldrar.
Och visst blev det en härlig upplevelse som många hade sett fram emot ända sedan förra året. Ett sommartecken så gott som något när djuren får komma ut i sina hagar.
Gunnar och Inger driver konventionellt jordbruk med uppbundna kor och de har en halvtidsanställd på gården. I ladugården finns 40 mjölkande kor av rasen SLB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om