36 legitimerade lärare på Gotland är dömda för brott

På Gotland är 36 legitimerade lärare dömda för brott. ”När vi anställer lärare kräver vi ett utdrag ur brottsregistret men det har vi inte rätt att göra med dem som redan är anställda”, säger Region Gotlands utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Det finns rutiner för hur vi hanterar lärarbrott, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Det finns rutiner för hur vi hanterar lärarbrott, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Foto: David Skoog

Gotland2022-06-27 07:02

Det framgår av statistik från Brottsförebyggande rådet som tagit fram siffror åt Acta Publica och Siren, företag som sysslar med informationshämtning från myndigheter i Sverige.

Totalt i hela landet är det 7 129 legitimerade lärare som fällts för olika typer av brottslighet under perioden 2001 till mars 2022. Undersökningen omfattar 282 000 lärare. Det innebär att var 40:e lärare är dömd för ett brott under de senaste 20 åren.

Av statistiken framgår att 36 legitimerade lärare på Gotland är dömda för olika brott, men det visar inte vilka gärningar det handlar om. Torsten Flemming säger att det under hans år som utbildningsdirektör är ett fåtal som fått sluta på grund av brott.

– Jag har varit med om tre ärenden, säger han och påpekar att brottets art är avgörande för om en lärare kan vara lämplig att fortsätta undervisa barn.

undefined
Bakom granskningen står Acta Publica och Siren.

För cirka tio år sedan infördes kravet på lärarlegitimation för att få jobba inom skolan. Syftet var att säkra en trygg miljö i skolan där elever möts av kompetenta och lämpliga lärare. Reformen innebär att det finns möjlighet att ta till kraftfulla åtgärder om läraren inte fungerar i sin yrkesroll. Allvarlig brottslighet kan innebära att legitimationen dras in.

Lärarnas ansvarsnämnd sköter den bedömning och hittills har 34 legitimationer återkallats i landet. Det kan jämföras med att 452 läkare och sjuksköterskor förlorade legitimationen mellan 2013-2021.

Det är inte alla brott som nödvändigtvis är ett hot mot lärarnas kvalifikationer och tryggheten i klassrummet.

– Våldsbrott som grov misshandel och sexuella övergrepp samt barnpornografibrott är exempel på brott som vi inte tolererar medan till exempel trafikbrott inte påverkar elevernas skolmiljö, säger Torsten Flemming. 

Acta Publicas statistik för landet visar att 200 lärare är brottsdömda för vålds- och sexualbrott medan 300 har kopplingar till extremism och organiserad brottslighet.

Det finns rutiner för hur man hanterar brott inom lärarkåren.

– När vi anställer lärare kräver vi ett utdrag ur brottsregistret men det har vi inte rätt att göra med dem som redan är anställda.

Varje rektor har sedan ansvaret för att lärarna sköter sitt arbete.

– Vi jobbar i en förtroendebransch där det är extra fokus på att lärarna håller måttet. Filtret är tight och det är väldigt svårt att gå under radarn. Vi upptäcker snabbt om någon är misstänkt för brott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!