37 kommunala kök kan bli till ett enda
Antalet kommunala kök kan minskas från 37 till ett. Endast ett fåtal av dagens kök håller hög standard. Det är ett par av slutsatserna i en rapport som Gotlands kommun låtit ta fram.
Konsulterna bakom rapporten har bland annat intervjuat kostansvariga samt granskat de kommunala kökens standard och kapacitet.
Utredningen presenterar tre alternativ för framtidens organisation:
Tre kök för kyld mat och två för varm.
Tre kök för kyld mat och ett för varm mat.
Ett kök för kyld mat åt hela Gotland.
De två första alternativen ger bäst flexibilitet och är minst sårbara, anser konsulterna.
Den tredje varianten med ett kök för kall mat kräver visserligen stora investeringar, men ger i längden lägre driftkostnader, står det i rapporten.
Konsultblandning
Med kyld mat menas måltider som kyls efter tillagning och sedan värms innan servering. Fördelarna är att det blir lättare att erbjuda fler rätter att välja bland, och att antalet måltider kan anpassas efter hur många som ska äta.
Nackdelen med varm mat är att den måste transporteras och serveras inom två timmar. För potatis går gränsen redan vid en timme.
Konsulterna föreslår en blandning av kyld och varm mat i organisationen, för att sedan stegvis övergå till enbart kylda måltider.
8,8 sparade miljoner
Enligt rapporten är det inte bevisat att de båda varianterna skiljer sig ur näringssynpunkt.
Om hela Gotland ska försörjas med endast ett kök krävs investeringar på 65-70 miljoner kronor. Köket bör ligga i Visby och behöver en personalstyrka på 27 personer. Till det kommer 85,5 tjänster fördelade på 71 mottagningsplatser runt om på ön, hävdar konsulterna.
Idag arbetar omkring 150 personer vid de kommunala köken.
Alternativet kommer att spara drygt 8,8 miljoner kronor per år.
Inventeringen av köken på Gotland visar att det finns brister i många av dem. Några behöver stora investeringar för att klara att uppfylla kommande krav på livsmedelslokaler. Endast ett fåtal håller redan idag hög standard.
Varning för sämre mat
Men det går inte att minska personalstyrkan och samtidigt behålla samtliga köken. Ytterligare personalminskningar kan leda till att de anställda inte orkar med sitt arbete och att kvaliteten på maten blir sämre, varnar konsulterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!